Στις 18 Φεβρουαρίου 1989 έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου, ο οποίος υπόγραφε και τη μετάφραση. Ήταν η εποχή που ο καταξιωμένος στον κινηματογράφο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος έχοντας την εμπειρία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Πιραντέλλο, θα αναλάμβανε να σκηνοθετήσει το κλασικό αριστούργημα του Σαίξπηρ.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Τέχνη και Πυροτέχνημα» το θέμα που αναφέρεται στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου τον Φεβρουάριο του 1989.
ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ
“ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ” ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ο Δημήτρης Μαυρίκιος μιλά στον Σταμάτη Φασουλή για το ανέβασμα της δύσκολης παραγωγής, του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτας» στο Εθνικό Θέατρο, μεταφέρει την αντίληψή του για το έργο και πώς υπηρετείται από τη σκηνοθεσία και τα δραματουργικά στοιχεία. Ειδική αναφορά κάνει στην περσόνα του Μερκούτιου (ρόλο που ενσάρκωνε ο Πέρης Μιχαηλίδης). Ο σκηνοθέτης διευκρινίζει επίσης ότι η παράσταση παραμένει στην εποχή που διαδραματίζεται το έργο – αρχή Αναγέννησης αλλά και στις νύξεις για τη διαχρονικότητα του προβλήματος «έρωτας και κοινωνικές μάσκες».
Οι πρωταγωνιστές ηθοποιοί Πέτρος Δαμουλής (Ρωμαίος) και Λυδία Φωτοπούλου (Ιουλιέτα) μιλούν στον Σταμάτη Φασουλή για το ρόλο που ενσαρκώνουν, για το θέμα του έρωτα των δύο νέων από το πρώτο αντίκρισμα σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη σκηνή της μοιραίας συνάντησης. Γίνεται αναφορά στην απόδοση του σαιξπηρικού λόγου σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο σπασμένο και στη μουσικότητα του στίχου. Οι συντελεστές σχολιάζουν επίσης τη χρήση προσωπείου-μάσκας από τους ηθοποιούς στην παράσταση.
Η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, βασικό στέλεχος του ΚΒΘΕ, έκανε τότε την πρώτη της εμφάνιση στην Αθήνα. Έπαιζαν ακόμη οι ηθοποιοί: Νίκος Γαλιάτσος, Χρήστος Ευθυμίου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Τζέση Παπουτσή, Χρήστος Καλαβρούζος κ.ά. Τα σκηνικά ήταν της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Ντόρας Λελούδα, η μουσική του Νίκου Κυπουργού και οι χορογραφίες του Δημήτρη Καμινάρη. Τον 50μελή θίασο συνόδευε μουσική από ζωντανή ορχήστρα με όργανα εποχής ενώ τραγούδια ερμήνευαν μέλη παιδικής χορωδίας. Το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» είχε ανέβει ξανά στο Εθνικό Θέατρο το 1936 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη και έπειτα πάλι το 1961 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Μεταδίδεται απόσπασμα από την παράσταση του 1989.
To βίντεο προέρχεται από την εκπομπή «Τέχνη και Πυροτέχνημα», τηλεοπτικό σόου της ΕΤ1 με τoν Σταμάτη Φασουλή και τη Μπήλιω Τσουκαλά. Κείμενα – παρουσίαση: Σταμάτης Φασουλής. Σκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος.
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr