Σαπφώ Νοταρά – 11 Ιουνίου 1985

Στις 11 Ιουνίου 1985 έφυγε από τη ζωή η Σαπφώ Νοταρά. Η ηθοποιός με την επιβλητική φωνή και το σπάνιο υποκριτικό ταλέντο γεννήθηκε το 1907 στη Βήσσανη Ιωαννίνων. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το πραγματικό της επίθετο ήταν Χανδάνου, ενώ το Νοταρά το πήρε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε. Στο θέατρο συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, όπως: Εθνικού Θεάτρου, ΚΘΒΕ, Νέζερ, Κατερίνας, Λαμπέτη-Παπά-Χορν, Αλέξη Δαμιανού, Μίμη Φωτόπουλου, Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ κ.ά. Παράλληλα εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως:  «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Συνοικία το όνειρο», «Η χαρτοπαίχτρα», «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου», «Αχ! αυτή η γυναίκα μου» κ.ά. Το κοινό την αγάπησε και μέσα από τη ραδιοφωνική σειρά «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού», του Κώστα Πρετεντέρη, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ξεχωριστές ήταν επίσης οι ερμηνείες της στις παραστάσεις «Τρωάδες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη (1977), «Φιλουμένα Μαρτουράνο», δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη (1978) και «Πορνογραφία», του Μάνου Χατζιδάκι (1982), που ήταν και η τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ
(video)

Πρόκειται για σειρά εκπομπών, στην οποία ένας επώνυμος καλεσμένος φωτίζει προσωπικές και φιλικές στιγμές που έζησε με κάποιον άλλον επώνυμο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Γιώργος Μανιώτης μιλά για την Σαπφώ Νοταρά. Ο γνωστός συγγραφέας, που της αφιέρωσε τη συλλογή διηγημάτων του «Τα Σαντέ της Σαπφώς», αναφέρεται στην πρώτη τους γνωριμία σε ένα μπαλ μασκέ, στις σπουδές της, στη νεανική ομορφιά της και στο «περήφανο» ταλέντο της, στις προσωπικές της σχέσεις, στις συνεργασίες της στις «Τρωάδες», με τον Γιάννη Τσαρούχη, που ήταν και προσωπικός της φίλος και στην «Πορνογραφία», με τον Μάνο Χατζιδάκι. Όπως εξηγεί, η ηθοποιός, πέρασε πολύ ουσιαστικά τη ζωή της, αποφεύγοντας να συμμετάσχει σε αυτή την καινούργια, παράξενη, εκκωφαντική εποχή που ξεκινούσε μετά τον πόλεμο. «Κράτησε πάντα τον δεύτερο και τον τρίτο ρόλο για τον εαυτό της, τόσο ώστε να συμμετέχει για να επιζεί, αλλά να μην συμμετέχει ολόψυχα σε αυτό που γινόταν γύρω της».

Ο Γιώργος Μανιώτης αποκαλύπτει επίσης ότι η Σαπφώ Νοταρά ήταν από τις λίγες γυναίκες της εποχής που είχαν τελειώσει πανεπιστήμιο. Είχε πάρει πτυχίο από τη Βιομηχανική Σχολή, εργαζόταν στην τράπεζα και παράλληλα έκανε χορό, όταν ξαφνικά αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να βγει στο θέατρο. Άλλαξε το επίθετο της, από Χανδάνου σε Νοταρά και έκτοτε ήταν σα να αποσύρθηκε από τον κόσμο. «Έβλεπε όλη αυτή την ίντριγκα που γινόταν γύρω της και δεν ήθελε να συμμετάσχει για να μην χάσει μια βαθύτερη αγνότητα που είχε», τονίζει. Ο γνωστός συγγραφέας, που διατηρούσε φιλική σχέση μαζί της, αναφέρεται ακόμη στους έρωτες της ζωής της, έτσι όπως τους είχε διηγηθεί εκείνη, στην πρόταση γάμου που της είχε κάνει ο Γιάννης Τσαρούχης, στη συνήθεια της να παρατηρεί τα πάντα, ενώ θυμάται την εποχή που του ζήτησε να της γράψει δύο μονόπρακτα. Όπως εξηγεί ως ηθοποιός ήταν παρεξηγημένη: «Είχε τεράστιο δραματικό ταλέντο, το οποίο απέδειξε στην παράσταση «Τρωάδες» του Τσαρούχη», ενώ αναφέρεται και στην εξαιρετική ανάγνωση των διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που έκανε η Σαπφώ Νοταρά για το Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Τέλος αποκαλύπτει πώς «υιοθέτησε» αυτή τη χαρακτηριστική βροντώδη φωνή, που την έκανε πολύ αγαπητή στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται ένα απόσπασμα από την ταινία του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για πορτραίτο», όπου παρακολουθούμε τη Σαπφώ Νοταρά κατά τη διάρκεια μιας πρόβας με τον Γιάννη Τσαρούχη, αλλά και σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε.

Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Εύη Κυριακοπούλου
Σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη
Έτος παραγωγής: 2001

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS