Σμάρω Στεφανίδου – 7 Νοεμβρίου 2010

Η ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Σμάρω Στεφανίδου πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 2010, μετά από πολύχρονη λαμπρή σταδιοδρομία, αφού προσέφερε μεγάλες ερμηνείες, ήθος και γνησιότητα στο ελληνικό κοινό, το οποίο και την καθιέρωσε. Ταλαντούχα ηθοποιός με ξεχωριστό χιούμορ και φινέτσα η Σμάρω Στεφανίδου έκανε τα πρώτα της θεατρικά βήματα στο τέλος της δεκαετίας του ’30.

Μικρασιάτισσα στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην περιοχή του Βοτανικού. Από πολύ μικρή έπαιζε θέατρο και έκανε παραστάσεις στα παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού της. Φοίτησε στην Εμπορική Σχολή απ’ όπου πήρε το πτυχίο της. Γνώριζε ξένες γλώσσες και πιάνο. Πραγματοποίησε θεατρικές σπουδές – κρυφά από την οικογένειά της- στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1937 στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη με την οποία συνεργάστηκε ως το 1940.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την κυρία Κατερίνα, με το Θέατρο Τέχνης, τον θίασο Ενωμένων Καλλιτεχνών, τη Βάσω Μανωλίδου κ.α. Από την δεκαετία του ’50 συμμετείχε στον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη και παρέμεινε εκεί ως τον θάνατό του. Για οκτώ συνεχή χρόνια ήταν κύρια παρτενέρ του σε θεατρικά έργα αλλά και σε ταινίες με αποκορύφωμα το έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Δεσποινίς ετών 39». Από τότε και ως το 1984 συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες – συχνά και ως συνθιασάρχης – όπως: Γ. Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου, Γ. Βόγλης, Αλ. Βουγιουκλάκη, Γ. Γκιωνάκη, Τίτος Βανδής, Κ. Βουτσάς κ.α. Μια από τις σημαντικές συνεργασίες της υπήρξε με την ΄Ελλη Λαμπέτη και το Δημήτρη Χορν, με τον οποίο τους έδενε ώς το τέλος μιά βαθιά φιλία («Αλοίμονο στους νέους» κ.ά.). Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε ο ρόλος της Εκάβης, το 1977, στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Τσαρούχη.

Σημαντική ήταν η παρουσία της και στον κινηματογράφο όπου ενσάρκωσε με επιτυχία πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Το ντεμπούτο της έκανε το 1951 στην ταινία του Γιώργου Ζερβού «Τα τέσσερα σκαλοπάτια». Ακολούθησε το έργο «Ο πύργος των ιπποτών» και αρκετές άλλες ταινίες, όλη τη δεκαετία του ’50-’60. Στο ραδιόφωνο ακούσαμε τη φωνή της σε θεατρικά έργα, σε αναγνώσεις εξαιρετικών μυθιστορημάτων («Το τρίτο στεφάνι» Κ. Ταχτσή, «Βαρώνη Σταφ», «Η παρακμή των σκληρών» του Άγγελου Τερζάκη, κ.α) και σε κάποια ραδιοφωνικά σήριαλ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται την ηθοποιό Σμάρω Στεφανίδου μέσα από τη συμμετοχή της στο έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ένας βλάκας και μισός» που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση στο «Θέατρο της Δευτέρας» το 1986. Η ίδια ερμηνεύει την Κυρά- Θοδώρα, μητέρα της Ουρανίας. Το έργο του Ψαθά πρωτοανέβηκε το 1956 στο Θέατρο Αθηνών από τον θίασο Λογοθετίδη και αποτέλεσε ένα έργο-θρύλο αγγίζοντας τις 450 παραστάσεις, ρεκόρ για εκείνη την εποχή, σημειώνοντας θριαμβευτική επιτυχία. Η Σμάρω Στεφανίδου, μέλος του θιάσου Λογοθετίδη, πρωταγωνιστούσε τότε σ’ εκείνη την παράσταση.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ

(video)

Το «Θέατρο της Δευτέρας», παραγωγής του 1986, παρουσιάζει την κλασική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ένας βλάκας και μισός» σε σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά, με το Δημήτρη Ψαθά στο ρόλο του Θωμά. Μαζί του ο Παύλος Κοντογιαννίδης στο ρόλο του Σωτήρη. Παίζουν ακόμα: Μαρίνα Χαρίτου (Ουρανία), Γιούλη Ζήκου, Σμάρω Στεφανίδου (Κυρά-Θοδώρα), Ελπίδα Μαζαράκη, Τάσος Μασμανίδης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Τάσος Παλαντζίδης, Κώστας Παληός, Δήμητρα Γεννηματά, Κώστας Κοκκάκης, Θανάσης Θεολόγης, Μαίρη Σαουσοπούλου.

Ο Θωμάς είναι ένας καλοκάγαθος άνθρωπος που όμως συχνά γίνεται αντικείμενο χλευασμού λόγω της χαμηλής νοημοσύνης του. Είναι ερωτευμένος με την πανέμορφη χήρα Ουρανία η οποία εκμεταλλεύεται την αγνή και άδολη αγάπη του Θωμά και τον κάνει συνένοχο στα παράνομα σχέδιά της. Η μητέρα της, προσπαθεί να την συγκρατήσει, αλλά ματαίως. Ξαφνικά, ένα βράδυ ο υποτιθέμενος πνιγμένος σύζυγος της Ουρανίας, ο Σωτήρης, εμφανίζεται ζωντανός και αβλαβής πίσω στο σπίτι του, σοκάροντας την Ουρανία και τον Θωμά…

Ο θεατρικός κριτικός Λ. Κουκούλας έγραψε «Η κωμωδία αυτή του Ψαθά προσθέτει στην πλούσια πινακοθήκη των τύπων και των χαρακτήρων του θεάτρου του, μια νέα αντιπροσωπευτική μορφή, τη μορφή του αφελούς και απονήρευτου αγαθούλη, που γίνεται εύκολο θύμα της πονηριάς και της ανηθικότητας των συνανθρώπων του».
Η παράσταση προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 29 Σεπτεμβρίου 1986.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς
Σκηνικά κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κροντηράς
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS