Ο ευρέως γνωστός και δημοφιλής ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης έφυγε από τη ζωή στις 2 Νοεμβρίου 2008. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924. Μαθήτευσε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Θεατρικός πρωτίστως ηθοποιός με πλούσιο ρεπερτόριο ρόλων στο ενεργητικό του, κατέγραψε αξιόλογη θεατρική πορεία έχοντας μακρά συνεργασία με τον Κώστα Μουσούρη, για περισσότερο από δύο δεκαετίες, και συμμετέχοντας επίσης στους θιάσους της Κατερίνας και του Αδαμάντιου Λεμού. Εμφανίστηκε πλάι σε καταξιωμένους ηθοποιούς και σημείωσε μεγάλες θεατρικές επιτυχίες όπως κατά τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Χορν στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η τελευταία του εμφάνιση στο σανίδι ήταν με τον Νίκο Κούρκουλο το 1987 στο «Ψηλά από τη γέφυρα» του Α. Μίλλερ. Για τη συνολική του προσφορά βραβεύτηκε από το Θεατρικό Μουσείο με το έπαθλο «Αιμίλιος Βεάκης».
Μακρά ήταν και η καριέρα του στον κινηματογράφο όπου πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το τραγούδι του πόνου» το 1953. Συμμετείχε σε περισσότερες από 65 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Ποιος Θανάσης» (1969), «Ο Στρίγγλος Που Έγινε Αρνάκι» (1967). Οι συμμετοχές του υπήρξαν ξεχωριστές και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στην ταινία «Λούφα και Παραλλαγή» (1984) του Ν. Περράκη ενώ για την ερμηνεία του στο «Ταξίδι του μέλιτος» (1979) του Γ. Πανουσόπουλου, τιμήθηκε με το βραβείο του α΄ανδρικού ρόλου.
Εμφανίστηκε, επίσης, σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές με πιο χαρακτηριστικό το ρόλο του αστυνόμου Μπέκα του Γιάννη Μαρή στις «Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα» (1970), στη σειρά της ΕΡΤ «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» (1987), σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου ενώ άλλη τηλεοπτική εμφάνισή του ήταν «Ο συμβολαιογράφος» (1979), του Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Συνεργάστηκε ακόμη με την Ελληνική Ραδιοφωνία αφήνοντας το στίγμα του σε σημαντικές ραδιοφωνικές εκπομπές όπως στο ραδιοφωνικό σήριαλ «Ο θυρωρός» του Κ. Πρετεντέρη.
Το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται τον αγαπημένο ηθοποιό Σταύρο Ξενίδη μέσα από την παράσταση “Η κυρία Προέδρου” των Πιέρ Βεμπέρ (Piere Veber) – Μωρίς Εννεκέν (Maurice Henequin) που προβλήθηκε το 1978 στην τηλεοπτική εκπομπή “Το Θέατρο της Δευτέρας” σε μετάφραση Μίτσης Κουγιουμτζόγλου, σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα και τηλεσκηνοθεσία Κώστα Κατσαρόπουλου.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ των Βεμπέρ – Εννεκέν
Το έργο μας μεταφέρει στο Παρίσι στις αρχές του 20ου αιώνα. Μια κωμωδία παρεξηγήσεων και ανατροπών, ένα κομμάτι ζωής από την γαλλική μπελ επόκ, που αναδεικνύει τα φαινόμενα σήψης που επικρατούν στη Δημόσια Διοίκηση, όπου βασιλεύουν το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, εστιάζοντας στην χρησιμοποίηση του σεξ ως παράγοντα επηρεασμού για ανέλιξη στην ιεραρχία και για κοινωνική καταξίωση.
Ο Σταύρος Ξενίδης, υποδύεται τον ρόλο του Τρικουάν προέδρου του Δικαστηρίου. Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Τζένη Ρουσσέα (Γκομπέτ), Ιάκωβος Ψαρράς (Μάριους), Πένυ Παπουτσή (Ντενίζ), Μαρία Κωσταντάρου (Αγλαϊα), Νεφέλη Ορφανού (Σοφία), Χρήστος Πάρλας (Συμπριάν), Τάκης Βουλαλάς (Οκτάβιος), Φλώρα Κωστοπούλου (Ζουλιέτ), Ντάνος Λυγίζος (Πανίς), Θάνος Καληώρας (Ντομινίκ) κ.ά.
Το Υπουργείο μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Γαλλίας, του Γκρε, μετατρέπεται σε αρένα παρεξηγήσεων, ίντριγκας και ερώτων. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Γκαστόν Τρικουάν, διάγει έναν απόλυτα ενάρετο συζυγικό βίο, έχοντας συμβιβαστεί και με την ταπεινή καταγωγή της συζύγου του, αλλά και με τη δική του επαγγελματική στασιμότητα. Την πλήξη και την ανία της ζωής του, διαταράσσει η άφιξη ενός μουσικού θιάσου στην πόλη με πρωταγωνίστρια την διάσημη Γκομπέτ. Μια φάρσα του άτακτου Εισαγγελέα του Γκρέ, θα οδηγήσει την Γκομπέτ στο σπίτι του Τρικουάν. Αν αυτό το φοβερό θηλυκό έπαιρνε για λίγο τη θέση της γυναίκας του, ο πρόεδρος θα παρέμενε το ίδιο ηθικός και άμεμπτος; Στην οικία Τρικουάν δεν φθάνει μόνο η πικάντικη Γκομπτέτ αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος την περνάει βέβαια για την αληθινή κυρία προέδρου. Δεν αργεί να υποκύψει στη γοητεία της και, φυσικά, το πρώτο του μέλημα είναι η αναβάθμιση του συζύγου της. Κάπου εκεί θα εμπλακεί και η Αγλαΐα…
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Καρύδης
Μουσική επένδυση: Ζακ Μεναχέμ
Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης: 23 Ιανουαρίου 1978
Διάρκεια: 2 ώρες και 12 λεπτά
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr