Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) – 8 Ιανουαρίου 1942

Ο Άγγλος θεωρητικός φυσικός και αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking)  γεννήθηκε στην Οξφόρδη στις 8 Ιανουαρίου 1942. Από το 1959 και μέχρι το 1962 σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μαθηματικά και Φυσική και το 1966 έλαβε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με τη διατριβή «Ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων» κι ενώ είχε διαγνωστεί με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Διατύπωσε μια θεωρία για τις μαύρες τρύπες βασιζόμενος στη θεωρία της σχετικότητας και στην κβαντομηχανική, μελέτησε ζητήματα που αφορούσαν στο χωροχρόνο και υπήρξε μέλος του ερευνητικού προσωπικού του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Για το έργο και την προσφορά του στη φυσική διακρίθηκε και τιμήθηκε πολλές φορές, ενώ το 1974, σε ηλικία 32 ετών, εκλέχθηκε ως ένα από τα νεότερα μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Μεγάλης Βρετανίας, το 1977 έγινε καθηγητής της Βαρυτικής Φυσικής και το 1979 καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το 1988 δημοσίευσε το βιβλίο «Το χρονικό του χρόνου» («A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes»), μια εκλαϊκευμένη ερμηνεία των βασικών αρχών της κοσμολογίας,  το οποίο μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και πούλησε περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα.  Ο Στίβεν Χόκινγκ πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018 στο σπίτι του στο Κέμπριτζ, σε ηλικία 76 ετών.

Στο αμφιθέατρο της Ιατρικής σχολής στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, ο διεθνούς αναγνώρισης θεωρητικός φυσικός Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) έδωσε τη διάλεξη με τίτλο «Η θεωρία των πάντων». Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο  από τη γέννηση του Χόκινγκ στις 8 Ιανουαρίου 1942 παρουσιάζει την εκπομπή:

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΧΟΚΙΝΓΚ

(video)

Η εκπομπή ξεκινάει με πλάνα από την ομιλία του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο (George Bernard Shaw) σε δείπνο προς τιμήν του νομπελίστα φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein) στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1930. Μαθαίνουμε από τον ίδιο τον Χόκινγκ για τη γέννησή του και την ενασχόλησή του με τη θεωρητική φυσική, ενώ εξηγεί ότι θεωρεί αναγκαία φιλοσοφία των θεωρητικών φυσικών των θετικισμό ειδικά εφόσον ασχολούνται με την κατανόηση του σύμπαντος. Η εκπομπή περιλαμβάνει τη διάλεξη του Χόκινγκ με τίτλο «Η θεωρία των πάντων» στο αμφιθέατρο της Ιατρικής σχολής στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7 Σεπτεμβρίου 1998. Παρακολουθούμε πλάνα από την άφιξη και την θερμή υποδοχή του Χόκινγκ στο αμφιθέατρο, καθώς και το λεκτικό κομμάτι της διάλεξης διανθισμένο με 3D γραφικά από τη σειρά εκπομπών της ΕΡΤ «Αναζητώντας τη Βερενίκη». Ο Χόκινγκ μιλάει για την ανθρώπινη γνώση σχετικά με το σύμπαν, τη σύγχρονη μελέτη των τοπικών νόμων εξέλιξης του σύμπαντος και τη θεώρηση της μελέτης του καθορισμού της αρχικής κατάστασης του σύμπαντος ως θέμα μεταφυσικής ή θρησκευτικής αναζήτησης, θέση με την οποία ο ίδιος διαφωνεί. Ο Στήβεν Χόκινγκ εξηγεί τις τέσσερις κατηγορίες δυνάμεων που διέπουν το σύμπαν και οι οποίες στη δεκαετία 1960 αντιμετωπίζονταν ως διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους. Ο Χόκινγκ μιλάει για τον Αϊνστάιν και εξηγεί ότι δεν παραδεχόταν την κβαντική μηχανική και αυτό αποδείχτηκε λάθος του. Ο καθηγητής Γιάννης Ηλιόπουλος μιλάει για τον Χόκινγκ και την προσωπικότητά του και αναφέρεται στην έννοια της πλήρους κατανόησης του σύμπαντος ως όρο άνευ πρακτικής αξίας, την ίδια στιγμή που εξηγεί ότι ο ανθρώπινος νους πάντα θα επιχειρεί να προσεγγίζει αυτή την κατανόηση, μιας και έχει ανάγκη να βάλει σε τάξη τον κόσμο. Η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί παρά να επιφέρει επιστημονικές ανακαλύψεις και πρόοδο για το ανθρώπινο είδος και ο Χόκινγκ βλέπει σε αυτήν ακριβώς την εξέλιξη το στοίχημα για το ανθρώπινο είδος: θα αυτοκαταστραφεί ή θα εξελιχθεί αξιοποιώντας την τεχνολογία για να εξερευνήσει και αποικήσει τον γαλαξία;

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Γκουζιώτης – Άρης Φατούρος

Έτος παραγωγής: 1998

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS