Συμπληρώνονται φέτος τριάντα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή Στράτου Διονυσίου, όταν έφυγε απρόσμενα από τη ζωή στις 11 Μαΐου 1990 σε ηλικία μόλις 55 χρόνων. Μια εμβληματική φωνή του λαϊκού πενταγράμμου, με απανωτές δισκογραφικές επιτυχίες χωρίς προηγούμενο, ο οποίος υπηρέτησε σταθερά το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι στην διάρκεια της τριαντάχρονης διαδρομής του.
Γεννήθηκε το 1935 στη Νιγρίτα Σερρών, από γονείς μικρασιάτες πρόσφυγες. Από μικρός βγήκε στη βιοπάλη και το 1947 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δούλεψε ως μικροπωλητής, εργάτης και ράφτης, προτού ασχοληθεί με το τραγούδι. Στη Θεσσαλονίκη έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση. Τη δεκαετία του 1950 κατέβηκε στην Αθήνα και το 1959 πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία. Έκτοτε άρχισε το όνομά του να γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό και να συνεργάζεται με μεγάλους δημιουργούς.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ μια εκπομπή-αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου που γυρίστηκε από την ΕΤ-1 για τον έναν χρόνο από το θάνατό του. Την εκπομπή έγραψε, επιμελήθηκε και παρουσιάζει η Βίκυ Μιχαλονάκου.
ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Ένα πορτραίτο-αφιέρωμα της ΕΤ-1 στη μνήμη του Στράτου Διονυσίου που δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν άγνωστες και αποκαλυπτικές πλευρές της ζωής και της προσωπικότητάς του. Ζωντανή μαρτυρία η ίδια η φωνή του κορυφαίου λαϊκού ερμηνευτή που εξομολογείται γεγονότα που σημάδεψαν την προσωπική του ζωή όσο και την καριέρα του, στη δημοσιογράφο Βίκυ Μιχαλονάκου, στο πλαίσιο ραδιοφωνικών εκπομπών της ΕΡΑ-2, λίγες ημέρες μόνο πριν πεθάνει. Από την αυτοβιογραφία του, το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και τιτλοφορείται «Στράτος Διονυσίου, Εγώ ο Ξένος» αναφέρονται άγνωστα περιστατικά της ζωής του. Ο Στράτος Διονυσίου αφηγείται τις περιπέτειες και τις δυσκολίες της παιδικής του ηλικίας, αλλά και τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι από την αρχή προσέλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικών καλλιτεχνών και σταδιακά συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς.
Η εκπομπή συνοδεύεται από συνεντεύξεις-μαρτυρίες στενών του φίλων, συγγενών και καλλιτεχνών, από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και τραγούδια, γνωστές επιτυχίες του. Την αφήγηση του Στράτου Διονυσίου συμπληρώνουν συμμαθητές του, παιδικοί του φίλοι, η μητέρα του Στάσα Διονυσίου, η γυναίκα του Γεωργία Διονυσίου και τα παιδιά του (Άγγελος, Στέλιος, Τασούλα και Διαμαντής), οι οποίοι φωτίζουν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, τονίζοντας τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε για την οικογένειά του.
Σπουδαίοι δημιουργοί και καλλιτέχνες όπως, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Γιάννης Πάριος, η Ανθούλα Αλιφραγκή και ο Νίκος Νομικός εκφράζουν τον θαυμασμός τους για τη μοναδικότητα της λαϊκής φωνής του, τον ανεπανάληπτο τρόπο ερμηνείας των τραγουδιών του και τον έντονο επαγγελματισμό του. Ειδικότερα ο Μίμης Πλέσσας περιγράφει όταν τον ανακάλυψε την εποχή που τραγουδούσε στο κέντρο «Σου-Μου» της Ιεράς Οδού δίπλα στην Ανθούλα Αλιφραγκή και του έδωσε να τραγουδήσει το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που έγραψε για την ταινία «Ορατότης μηδέν» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Το τραγούδι σημείωσε τεράστια επιτυχία πριν ακόμη βγει το φιλμ στους κινηματογράφους στις αρχές του 1970.
Στη διάρκεια της εκπομπής ο Στράτος Διονυσίου ερμηνεύει μεγάλες επιτυχίες όπως: «Γιατί θεέ μου η ζωή» σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη, «Θέλω να πω στον εαυτό μου» σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη, «Ο λαός τραγούδι θέλει» σε μουσική Τάκη Σούκα, «Ο παλιατζής» σε μουσική Αντώνη Ρεπάνη, «Γιατί καλέ γειτόνισσα» σε μουσική και στίχους Άκη Πάνου, «Της γυναίκας η καρδιά» σε μουσική Αλέκου Χρυσοβέργη, «Τα πήρες όλα κι έφυγες» σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη, «Εγώ ο ξένος» σε μουσική και στίχους Τάκη Μουσαφίρη, «Ο Σαλονικιός» σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου. Ο Άγγελος Διονυσίου τραγουδά με τον πατέρα του το «Μεθυσμένα Μάτια».
Το συνεργείο της ΕΤ-1 για την κάλυψη των γυρισμάτων της εκπομπής, πήγε στη Νιγρίτα του νομού Σερρών, εκεί όπου γεννήθηκε ο Στράτος Διονυσίου, στη Θεσσαλονίκη που πέρασε τα παιδικά του χρόνια, στην Αθήνα, σε μέρη που έκανε το πρώτο ξεκίνημα της καριέρας του.
Έτος παραγωγής: 1991
Έρευνα-δημοσιογραφική επιμέλεια: Βίκυ Μιχαλονάκου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καψωμένος
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr