Τάσος Λειβαδίτης – 30 Οκτωβρίου 1988

Ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών αλλά τον κέρδισε η ποίηση. Από την περίοδο της κατοχής και έπειτα δραστηριοποιείται στο χώρο της αριστεράς, στα Δεκεμβριανά εντάσσεται στις τάξεις της ΕΠΟΝ, θα συλληφθεί και εξοριστεί, γεγονός που θα επαναληφθεί με εξορίες στο Μούδρο, τη Μακρόνησο, τον Αϊ Στράτη και στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, μέχρι την τελική απαλλαγή του από το δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 1955. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό λογοτεχνικό τοπίο το 1946 με τη δημοσίευση του ποιήματος «Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη» στο περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα», ενώ ένα χρόνο μετά συνεργάζεται για την έκδοση του περιοδικού «Θεμέλιο». Η πρώτη του ποιητική σύνθεση με τίτλο «Μάχη στην άκρη της νύχτας» δημοσιεύτηκε το 1952 και ο ίδιος εργάσθηκε ως κριτικός ποίησης στην εφημερίδα Αυγή κατά το διάστημα 1954 – 1980, στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» κατά την περίοδο 1962-1966, όπου δημοσίευσε και δοκίμια του. Κατά την περίοδο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών ο Λειβαδίτης  προκειμένου να βιοποριστεί χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Pόκκος για τη μετάφραση και διασκευή λογοτεχνικών έργων για περιοδικά ποικίλης ύλης.

Ο Τάσος Λειβαδίτης τιμήθηκε για το έργο του το 1953 με το πρώτο βραβείο ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία για τη συλλογή του «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου», το 1957 με το πρώτο βραβείο ποίησης του Δήμου Αθηναίων για τη συλλογή του «Συμφωνία αρ.Ι», το 1976 με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Βιολί για μονόχειρα» και το 1979 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το «Εγχειρίδιο ευθανασίας».

Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 10 γλώσσες. Ο Λειβαδίτης συνεργάστηκε με τον Κώστα Κοτζιά για το σενάριο των ταινιών «Ο θρίαμβος» και «Συνοικία το όνειρο». Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Γιώργος Τσαγκάρης και ο Μιχάλης Γρηγορίου.

Ο Τάσος Λειβαδίτης έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου 1988.  Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του σημαντικού Έλληνα ποιητή παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ – Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ

(video)


Το επεισόδιο αυτό της σειράς ντοκιμαντέρ «Τέχνη και Πολιτισμός» αφιερωμένο στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη  γυρίστηκε με τη συνεργασία του ίδιου του ποιητή και προβλήθηκε λίγες μέρες μετά το θάνατό του στις 21 Νοεμβρίου του 1988.

Ο δημοσιογράφος Σπύρος Κατσίμης μιλάει για τον ποιητή και το έργο του, ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα κείμενα που διαβάζει ο Λειβαδίτης είναι ανέκδοτα ποιήματα του. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πλάνα από το αστικό τοπίο της Αθήνας τα οποία πλαισιώνουν την αφήγηση σχετικά με το έργο και τη ζωή του Λειβαδίτη με αναφορές σε έργα του όπως «Ο τυφλός με το λύχνο», «Μικρό Βιβλίο για Μεγάλα Όνειρα», «Νυχτερινός επισκέπτης», «Μάχη στην άκρη της νύχτας», ενώ υπογραμμίζεται το πάθος του ποιητή για τη ζωή, τη σύνδεση και του έργου του με τον αγώνα για ελευθερία, την απομόνωσή του και τη διαχρονικότητα της ποίησής του.

Περιλαμβάνονται πλάνα αρχειακού υλικού πλαισιωμένα από τη μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη από «Τα Λυρικά» σε ποίηση Λειβαδίτη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε επίσης πλάνα του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη ο οποίος διαβάζει καθισμένος στο γραφείο του τα ανέκδοτα ποιήματά του «Οι Ορτανσίες», «Το παράπονο του ποιητή» και «Ο πρώτος στίχος».

Σκηνοθεσία: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ

Σύνταξη: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 21 Νοεμβρίου 1988

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS