Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο της Τασσώς Καββαδία, στις 18 Δεκεμβρίου 2010. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
(video)
Υπήρξε η αγαπημένη “κακιά” του ελληνικού κινηματογράφου. Η Τασσώ Καββαδία υπηρέτησε με την ίδια συνέπεια το θέατρο και την τηλεόραση, ενώ εργάστηκε επίσης ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός και μεταφράστρια λογοτεχνικών και θεατρικών έργων. Στην εκπομπή κάνει μια αναδρομή στην πολύχρονη πορεία της και θυμάται τις σημαντικές στιγμές που την καθόρισαν.
Η αφήγηση της ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια αρχικά στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Αθήνα. Θυμάται την πρώτη φορά που είδε κινηματογράφο, αλλά και τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Αποκαλύπτει πως ενώ ο πατέρας της αποφάσισε να την παντρέψει για να μην σπουδάσει, εκείνη, μετά το χωρισμό της κι αφού είχε αποκτήσει τρία παιδιά, αποφάσισε να πάει στο Παρίσι και να σπουδάσει διακόσμηση. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε αρχικά με τη σκηνογραφία, έχοντας δάσκαλο της τον Γιάννη Τσαρούχη, που ήταν και αυτός που τη συμβούλεψε να σπουδάσει υποκριτική. Η ζωή της Τασσώς Καββαδία αλλάζει όταν συναντά τυχαία τον Μιχάλη Κακογιάννη στο καμαρίνι του Δημήτρη Χορν και παίρνει τον πρώτο της ρόλο στην ταινία «Κυριακάτικο ξύπνημα», ενώ ακόμη σπουδάζει στην δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. «Ο κινηματογράφος μου άνοιξε μια περίεργη πόρτα. Ανακάλυψα ότι μ’ αρέσει να έχω έναν θεατή για να παίξω. Κι αυτός ο θεατής ήταν ο φακός που μ’ έβλεπε. Με ενθουσίαζε η ιδέα ότι παίζω σε κάποιον μπροστά», τονίζει.
Η Τασσώ Καββαδία διέγραψε επίσης σημαντική πορεία στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τις μεταφράσεις λογοτεχνικών και θεατρικών έργων. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται σκηνές από τις ταινίες: «Προς την ελευθερία», «Κυριακάτικο ξύπνημα», «Στέλλα», «Ο μετανάστης», «Η δίκη ενός αθώου», «Ο γιος μου ο Στέφανος», «Ο τρίτος δρόμος», «Φίλησε με πριν φύγεις για πάντα» και «Διακοπές στην Αίγινα», στις οποίες συμμετείχε.
Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Έτος παραγωγής: 2001
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr