Θάνος Κωτσόπουλος – 18 Μαρτίου 1993

Με αφορμή τα 25 χρόνια από το θάνατο του Θάνου Κωτσόπουλου (18 Μαρτίου 1993), το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

(video)
Νέο

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1982, στο οποίο παρουσιάζονται προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Θάνο Κωτσόπουλο.

Ο Θάνος Κωτσόπουλος αφηγείται στη Νανά Νικολάου και το Χρίστο Αυθινό στιγμές από την 50χρονη πορεία του στο θέατρο. Αποκαλύπτει πώς, ενώ σπούδαζε στη Νομική Σχολή και παράλληλα εργαζόταν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, γνωρίστηκε με τον Γιάννη Βλαχογιάννη και τον Φώτο Πολίτη, που ήταν αυτός που τον προέτρεψε να γραφτεί στη δραματική σχολή. Θυμάται τις πρώτες παραστάσεις του στο Εθνικό Θέατρο, ως κορυφαίος στις τραγωδίες «Πέρσες» και «Οιδίπους Τύραννος», με τον Αιμίλιο Βεάκη στο ρόλο του Οιδίποδα. Χαρακτηρίζει μεγάλη τύχη την ευκαιρία που του έδωσε στη συνέχεια ο Δημήτρης Ροντήρης να υποδυθεί τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, πλάι στην Κατίνα Παξινού, που ήταν και η πρώτη παράσταση που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο.  Θυμάται όμως και τα χρόνια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, που βρέθηκε στο Τομόρ να πολεμά για την πατρίδα, την περίοδο της κατοχής, που τον βρήκε στο Εθνικό Θέατρο, με θεατές πια του Γερμανούς και τους ηθοποιούς εξαθλιωμένους, να τρώνε δύο-τρεις χούφτες σταφίδες για να μπορέσουν να βγάλουν δύσκολες παραστάσεις, όπως η «Εκάβη», στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με την Ελένη Παπαδάκη.

Με την απελευθέρωση ήρθε και η πρόταση από τον Θόδωρο Κρίτα να κάνουν περιοδεία στις ελληνικές παροικίες της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Κωνσταντινούπολης. Μια «θριαμβευτική περιοδεία», όπως την χαρακτηρίζει, στην οποία ο ίδιος είχε πείσει τη Βάσω Μανωλίδου να παίξει για πρώτη φορά τραγωδία. Με ιδιαίτερη νοσταλγία θυμάται και τη συνεργασία του με τον Πέλο και την Αλέκα Κατσέλη στη Δραματική Σκηνή, με τον θίασο της Κατερίνας, αλλά και με τον Κάρολο Κουν στα έργα που ανέβασε στο Εθνικό Θέατρο και το Δημήτρη Ροντήρη στο μνημειώδες, όπως το χαρακτηρίζει, ανέβασμα της «Ορέστειας» στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο.

Ξεδιπλώνοντας τις σελίδες της ζωής του, ο Θάνος Κωτσόπουλος, θυμάται επίσης τη συνεργασία του με την Άννα Συνοδινού, τα χρόνια της δικτατορίας που εργάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να ανεβάσει έργα που είχε ονειρευτεί, όπως και τη συνεργασία του με το Νίκο Ρίζο, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Μηνά Χρηστίδη και τον Κώστα Καρρά στο Ελεύθερο Θέατρο, στο έργο του Γεωργίου Ρούσσου «Βασιλικό ρομάντζο». Αναφέρεται τέλος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπου εργάστηκε επίσης  και στο συγγραφικό του έργο, που περιλαμβάνει 15 θεατρικά έργα, δύο μυθιστορήματα και ποιήματα. Δεν θα μπορούσε βέβαια να μην αναφερθεί στη σύζυγό του, επίσης ηθοποιό Άννα Ραυτοπούλου, η οποία τον στήριξε ηθικά και ψυχικά στην 50χρονη πορεία του και στο γιο του, που αν και δεν ακολούθησε το θέατρο το αγαπάει πάρα πολύ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό και ηχητικό αρχειακό υλικό από τις παραστάσεις του.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαζής

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS