Τηλεοπτική πρεμιέρα του “Γιούγκερμαν” – 17 Μαρτίου 1976

Στις 17 Μαρτίου 1976 ξεκίνησε να προβάλλεται στην τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ το κοινωνικό σήριαλ εποχής «Γιούγκερμαν», ένα από τα ωραιότερα σήριαλ σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για την τηλεοπτική διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μ.Καραγάτση, με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Το έργο «Γιούγκερμαν», το οποίο γράφτηκε από τον Μ. Καραγάτση, είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, ψυχογραφικό μυθιστόρημα της κλασικής πεζογραφίας και συνιστά ένα από τα τρία μέρη της τριλογίας «Εγκλιματισμός κάτω από το Φοίβο», η οποία συμπληρώνεται από τον Συνταγματάρχη Λιάπκιν (1933) και τη Μεγάλη Χίμαιρα (1936). Το έργο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1938 και το 1976 γυρίστηκε ως τηλεοπτική σειρά. Συνιστά πλατιά τοιχογραφία των ηθών της μεσοπολεμικής αστικής τάξης μέσα από την ιστορία ενός φυγά της Οκτωβριανής Επανάστασης, πρώην ίλαρχου του τσαρικού στρατού, του δυναμικού, κυνικού και σαρκαστικού αντεπαναστάτη Βάσια Γιούγκερμαν, ο οποίος προσπαθεί να στεριώσει σε έναν άγνωστο και εχθρικό κόσμο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το μοναδικό επεισόδιο που διασώθηκε της δημοφιλούς σειράς της ΥΕΝΕΔ:

ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ
ΕΠ. 109

(video)

Η υπόθεση αφορά στη ζωή και τις περιπέτειες του Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, ενός ξεπεσμένου τσαρικού αξιωματικού και γόνου πλούσιας φινλανδικής οικογένειας τον οποίο η Ρωσική Επανάσταση και άλλα γεγονότα οδηγούν στην Ελλάδα. Διωγμένος από τους Ρώσους επαναστάτες, ο πρώην αξιωματικός του ρωσικού στρατού μια μέρα του 1920 φτάνει στον Πειραιά ως πρόσφυγας. Πετά τη στρατιωτική στολή και φορά το κοστούμι του προσπαθώντας να ξαναστήσει τη ζωή του ενώ σκοπεύει να εξακολουθήσει την ύποπτη δράση του. Φέρνει στο μυαλό του τα τριάντα χρόνια που έζησε στην Αγία Πετρούπολη και στο Τάμερφορς της Φινλανδίας και λογαριάζει πως έτσι ανέμελα θα κυλήσει και στην Ελλάδα η ζωή, αρκεί να μην έχει ηθικές αναστολές. Ξεριζωμένος αλλά αδίστακτος κατορθώνει να αναδειχθεί σε οικονομικό παράγοντα μεγάλης ολκής αφού γίνεται τραπεζίτης και μεγαλοεπιχειρηματίας.

Τον ρόλο του τίτλου ενσάρκωνε ο Αλέκος Αλεξανδράκης ενώ συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου (Καραμάνος), Μπέτυ Αρβανίτη (Λίλυ, μητέρα του Γιούγκερμαν), Μπέτυ Λιβανού (Βούλα Παπαδέλη), Ελένη Ανουσάκη, Φαίδων Γεωργίτσης (Γιώργος Μάζης), Στράτος Παχής (Στρατής Σκλαβογιάννης), Θόδωρος Έξαρχος, Πέτρος Ζαρκάδης (Συνταγματάρχης Λιάπκιν), Δήμος Σταρένιος (Στρατηγός Πέτρος Αρκάνωφ), Μιμή Ντενίση (Νταϊάνα), Ρίκα Διαλυνά, Άννα Κυριακού, Τάκης Μηλιάδης (Λουλιούκωφ), κ.ά.

Σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Τηλεσκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος. Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ. Η μουσική των τίτλων της σειράς ήταν το Ρωσικό φολκλορικό τραγούδι “Ivushka” (Dear Willow).

Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 140 επεισόδια και διήρκησε ως τον Αύγουστο του 1977. Το συγκεκριμένο επεισόδιο προβλήθηκε στις 20 Απριλίου 1977. Ο Γιούγκερμαν από μόνος του μετατρέπεται σε διαχειριστή των οικογενειακών υποθέσεων του Σκλαβογιάννη… Εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Φαίδων Γεωργίτσης, Λουίζα Ποδηματά, Μπέτυ Λιβανού, Αλέκος Αλεξανδράκης και Στράτος Παχής.

Από το αρχείο του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ Α.Ε.:

 

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS