Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από το θάνατο του ηθοποιού Τίμου Περλέγκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1993. Γεννημένος στην Πάτρα το 1938, ο Τίμος Περλέγκας ασχολήθηκε με τον αθλητισμό σε νεαρή ηλικία ενώ το 1955 ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Σταυράκου με σπουδαίους δασκάλους, ανάμεσά τους το Μάνο Κατράκη, το Νίκο Τζόγια και το Γιώργο Θεοδοσιάδη.
Ο Τίμος Περλέγκας ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν ενώ στην συνέχεια συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και με σπουδαίους ηθοποιούς στο ελεύθερο θέατρο. Υπήρξε Μέλος του ΚΚΕ από το 1975. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.). Υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Επίσης ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου.
Παράλληλα, συμμετείχε σε πλήθος ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του σε σειρές της δημόσιες τηλεόρασης. Ειδικότερα, ανάμεσα στις δουλειές που έκανε για την τηλεόραση της ΕΡΤ ξεχωρίζει η συμμετοχή του στην θρυλική σειρά ”Το Μινόρε της Αυγής” (1983) αλλά και στις σειρές: ”Ο Άγνωστος Πόλεμος” (1971), ”Η γειτονιά μας” (1972), ”Πορφύρα και αίμα” (1977), ”Σαν τα τρελά πουλιά” (1987) και ”Εκείνος και Εκείνος” στην δεύτερη εκδοχή της σειράς του 1989.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αυτοτελές επεισόδιο της σειράς ”Κεφαλονίτικες Ιστορίες” παραγωγής 1985, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Τίμος Περλέγκας με τίτλο ”Το τάμα του Καπετάν Γεράσιμου”.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
Σειρά πέντε αυτοτελών επεισοδίων με ηθογραφικές ιστορίες του συγγραφέα Σπύρου Σκιαδαρέση, που μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη. Στις «Ιστορίες» του ο Σκιαδαρέσης βρίσκει την ευκαιρία να αναδείξει το παλιό εθιμικό στοιχείο της Κεφαλονίτικης ζωής, να περιγράψει τόπους και ανθρώπους, να δώσει χαρακτήρες και θεσμούς, να ζωντανέψει γενικότερα την παλιά κοινωνία, με τις αρετές και τα ελαττώματά τους, με τα ονόματα και τα παρατσούκλια τους και προπάντων να δείξει χαρακτηριστικά τη θρυλική ιδιορρυθμία τους.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει τίτλο ”Το τάμα του καπετάν Γεράσιμου”. Η υπόθεση του επεισοδίου ακολουθεί τον καπετάν Γεράσιμο και τα προβλήματα της οικογένειάς του, όπως την ασθένεια της γυναίκας του και τις οικονομικές του δυσκολίες, τις οποίες προσπαθεί να λύσει βρίσκοντας κάποιο μίσθωμα για πλοίο του. Μετά από αρκετό καιρό δέχεται να μεταφέρει στην Πάτρα λάδι ενός παραγωγού. Ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός για ταξίδι αλλά ο καπετάν Γεράσιμος αποφασίζει να ταξιδέψει. Τελικά, ο καιρός χειροτερεύει και ο καπετάν Γεράσιμος πάνω στην απελπισία του κάνει τάμα στον Άγιο Νικόλα να του δώσει τη φοράδα του για να σωθεί. Ο καιρός καλυτέρεψε και κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Παρόλο το τάμα του, ο καπετάν Γεράσιμος δεν πήγε τη φοράδα στην εκκλησία.
Ένα βράδυ είδε στον ύπνο του έναν δεσπότη που του φανερώθηκε ως Άγιος Νικόλας και του ζήτησε να ολοκληρώσει το τάμα του. Το επόμενο πρωί η γυναίκα του αντιδρά για την απόφασή του και εκείνος πηγαίνει στην εκκλησία. Εκεί, συνομιλεί με τον Ηγούμενο και του εξηγεί το πρόβλημά του. Ο παπάς όμως αρνείται να δεχτεί τη φοράδα και του ζητά χρήματα. Έτσι, ο καπετάν Γεράσιμος αποφασίζει να την πουλήσει. Σκαρφίζεται ένα τέχνασμα και πηγαίνει στην αγορά δηλώνοντας πως πουλά μαζί τη φοράδα και τον κόκορά του. Ως τιμή της φοράδας ορίζει τα τρία τάλαρα και του κόκορα τα εκατό. Ένας ιερέας πείθεται και αγοράζει τα δύο ζώα. Ο καπετάν Γεράσιμος κερδίζει πολλά χρήματα και αγοράζει μια μεγάλη σκάφη για τη γυναίκα του. Στο δρόμο για το σπίτι του ο καιρός χαλάει και εκείνος για να μη βραχεί κρύβεται κάτω από την σκάφη.
Έπειτα, πηγαίνει στον παπά και του δίνει τα τρία τάλαρα για τα οποία πούλησε τη φοράδα. Μετά, συναντά τον ιερέα που αγόρασε τη φοράδα του και καθώς περνούν από το νεκροταφείο ακούν μια χήρα θρηνεί τον άνδρα της. Ο καπετάν Γεράσιμος βάζει στοίχημα με τον ιερέα πως αν καταφέρει να φιλήσει τη χήρα να του επιστρέψει τη φοράδα του. Ο καπετάν Γεράσιμος μπαίνει στο χώρο του νεκροταφείου και αρχίζει και εκείνος να κλαίει υποκρινόμενος πως πέθανε η γυναίκα του. Ακόμη, λέει στη χήρα ότι όποια φιλήσει πεθαίνει. Εκείνη του ζητά να τη φιλήσει για να πεθάνει και να πάει να συναντήσει τον άντρα της. Έτσι, ο καπετάν Γεράσιμος κερδίζει το στοίχημα και ξαναπαίρνει τη φοράδα του.
Έτος παραγωγής: 1985
Παίζουν: Τίμος Περλέγκας, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Σταύρος Μαυρίδης, Θάλεια Παπάζογλου, Νότα Παρούση, Πάνος Νικολαΐδης, Διονύσης Τζουγανάτος.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Παπακώστας
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr