Το 1821 μέσα από τα εξώφυλλα του Ραδιοπρογράμματος και της Ραδιοτηλεόρασης

1821-2021
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Αφιερώματα από τις συλλογές του Αρχείου της ΕΡΤ

Μια από τις σημαντικές συλλογές του Αρχείου της ΕΡΤ είναι και αυτή του Ραδιοπρογράμματος / Ραδιοτηλεόρασης. Το περιοδικό κυκλοφόρησε για πάνω από εξήντα χρόνια χωρίς διακοπή, από τον Ιούνιο του 1950 έως τον Ιούνιο του 2013, και, ως free press, από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2020. Το όνομα Ραδιοπρόγραμμα το έδωσαν οι ίδιοι οι αναγνώστες έπειτα από διαγωνισμό. Για αυτό το λόγο, μέχρι να σταλούν οι προτάσεις και να βγει ο νικητής, τα τρία πρώτα τεύχη κυκλοφόρησαν με τα αρχικά του ονόματος του φορέα έκδοσης του, δηλαδή ως Ε.Ι.Ρ. (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ακολουθώντας τις τηλεοπτικές εξελίξεις της χώρας, το περιοδικό άλλαξε τον τίτλο του σε Ραδιοτηλεόραση.

Εκτός από το εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό / ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και των σχετικών με αυτό άρθρων, στην ύλη του συμπεριέλαβε, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της έκδοσης του, και κείμενα ποικίλου ενδιαφέροντος, τα οποία μπορούσαν να αφορούν την επικαιρότητα (καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, αθλητική κ.α.), τις τέχνες, τη λογοτεχνία, τη λαογραφία, τις επιστήμες, την υγεία, το σπίτι κλπ. Ανάμεσα τους υπήρχαν και πολλά ιστορικού περιεχομένου, όπως εκείνα που σχετίζονταν με την Επανάσταση του 1821, ειδικά την εβδομάδα της 25ης Μαρτίου. Το εξώφυλλο του περιοδικού αυτής της εβδομάδας συνήθως απεικόνιζε κάποιο επεισόδιο από τον Αγώνα της ανεξαρτησίας ή διαφήμιζε σχετικό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Τη χρονιά, δε, που συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από το 1821 υπήρξαν συχνές αναφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του 1971.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με επετειακά εξώφυλλα του Ραδιοπρογράμματος και της Ραδιοτηλεόρασης που έχουν ως κεντρικό θέμα έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων εμπνευσμένα από ήρωες και γεγονότα του Αγώνα και σκηνές ανάλογων τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών. Ανάμεσα τους, πίνακες του εισηγητή της Σχολής του Μονάχου Θεόδωρου Βρυζάκη, τμήμα τοιχογραφίας από έργο του ζωγράφου της Γενιάς του ’30, με επιρροές από τη βυζαντινή τέχνη, Φώτη Κόντογλου, καθώς και μια υδατογραφία του Δημητρίου Ζωγράφου, μέρος ενός συνόλου 24 που είχαν φιλοτεχνηθεί υπό την καθοδήγηση του Ιωάννη Μακρυγιάννη προκειμένου να αποτυπωθούν σημαντικές μάχες της Επανάστασης. Επίσης, έργα των ζωγράφων του ρομαντισμού Ευγένιου Ντελακρουά, Πέτερ φον Ες και Λουί Ντυπρέ, γκραβούρες και ένα σκίτσο του γελοιογράφου Βλασσό (Ανδρέα Βλασσόπουλου).

Το αφιέρωμα κλείνει με τέσσερα εξώφυλλα που αφορούν ισάριθμες επετειακές τηλεοπτικές σειρές / εκπομπές της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ. Το πρώτο απεικονίζει μια σκηνή από τη σειρά «Ο Μεγάλος ξεσηκωμός» που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Μιχάλη Περάνθη Δαίμονας και διηγείται τα γεγονότα του 1821 μέσα από τη βιογραφία του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Το δεύτερο τους πρωταγωνιστές της σειράς «Έρωτας και Επανάσταση» που πραγματεύεται τον έρωτα της Σοφίας Ρέντη με τον Ιωάννη Νοταρά, αρχικά, και με τον Δημήτρη Καλλέργη, στη συνέχεια, ο οποίος εξελίσσεται παράλληλα με την Επανάσταση και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Το τρίτο ένα στιγμιότυπο από την εκπομπή «Το θέατρο στον ξεσηκωμό» που αναφέρεται στην θεατρική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε σε δυο μεγάλα κέντρα του ελληνισμού, στην Οδησσό και στο Βουκουρέστι, κατά τα προεπαναστατικά χρόνια και στην συμβολή της στην κήρυξη του Αγώνα του 1821. Το τελευταίο εξώφυλλο απεικονίζει την μορφή του Ιωάννη Μακρυγιάννη με αφορμή ενός αφιερώματος τεσσάρων επεισοδίων σε αυτόν.

 

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS