Φέτος συμπληρώνονται 62 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη, του σημαντικού έλληνα κωμικού ηθοποιού του θέατρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε γύρω στο 1898 στο Μυριόφυτο Θράκης και πέθανε στην Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου 1960, σε ηλικία 62 ετών. Νέος έζησε στην Κωνσταντινούπολη όπου και δραστηριοποιήθηκε ως ερασιτέχνης ηθοποιός. Το 1918 μετακόμισε στην Αθήνα όπου μέσα σε ένα χρόνο έγινε μέλος του θιάσου της Μαρίκας Κοτοπούλη με τον οποίο συνεργάστηκε μέχρι και το 1946, εκτός από τη θεατρική περίοδο 1935 όταν έφτιαξε το δικό του θίασο με την Αλίκη και τον Κώστα Μουσούρη. Από το 1947 και έπειτα, συγκρότησε το δικό του θίασο μέσα από τον οποίο υπηρέτησε συστηματικά τη νεοελληνική κωμωδία, παρουσιάζοντας παραστάσεις όπως: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1946), «Δεσποινίς ετών 39» (1949), «Ένας βλάκας και μισός» (1955).
Ο Λογοθετίδης καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς κωμικούς πρωταγωνιστές. Kατασκεύασε την θεατρική ταυτότητα του νεοέλληνα αυτοδημιούργητου μικροαστού που βρίσκεται αντιμέτωπος με τo μηχανισμό της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης και την κοινωνία της μεταπολεμικής περιόδου. Πολλές θεατρικές επιτυχίες του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση του προσωπικού υποκριτικού του ύφους. Ο Λογοθετίδης ήταν και από τους πρώτους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως οι: «Κακός δρόμος» (1932), «Μαντάμ Σουσού» (1948), «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948), «Η κάλπικη λίρα «1955), « Ένας ήρως με παντούφλες»(1958) που ήταν και η τελευταία κινηματογραφική του παρουσία. Tιμήθηκε με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον πολιτισμό.
Με αφορμή την επέτειο 62 ετών από το θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Τ’ αστέρια λάμπουν για πάντα», αφιερωμένο στον ίδιο και το οποίο προβλήθηκε στις 14/12/1990.
Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ
(video)
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Τ’ αστέρια λάμπουν για πάντα», αφιερωμένo στον Βασίλη Λογοθετίδη σκιαγραφεί το πορτρέτο του μέσα από αποσπάσματα συνεντεύξεων δημοσιογράφων και γνωστών ηθοποιών που συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς και με αναφορές σε στοιχεία της βιογραφίας του και σε περιστατικά της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής.
Aρχικά παρουσιάζονται βιογραφικά στοιχεία του Λογοθετίδη. Στη συνέχεια περιγράφεται το κοινωνικό πλαίσιο των δεκαετιών του 1940 και 1950 στην Ελλάδα και η ανάγκη της τότε κοινωνίας για χιούμορ και διασκέδαση.
Στη συνέχεια περιγράφεται ο Λογοθετίδης ως θεατρικό ίνδαλμα της εποχής που λειτούργησε ως έμπνευση για τους θεατρικούς συγγραφείς και σκηνοθέτες. Η εκπομπή υπογραμμίζει τη μαεστρία του Λογοθετίδη στην υποκριτική τέχνη και την άριστη προσαρμογή του στα διαφορετικά οπτικοακουστικά θεάματα, από το θέατρο στον κινηματογράφο. Επίσης λόγος γίνεται για τον αυθορμητισμό του ηθοποιού ως υποκριτική μέθοδο αλλά και την μεγάλη αποδοχή που γνώρισε ως δάσκαλος από νεότερους ή σύγχρονούς του ηθοποιούς.
Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής αναφέρονται ενδιαφέροντα στιγμιότυπα που φανερώνουν στοιχεία της προσωπικότητας του ηθοποιού, κυρίως από γυρίσματα, περιοδείες και πρόβες, όπως για παράδειγμα το ατύχημα του Λογοθετίδη στο καράβι για την Αμερική όπου περιόδευε με το θίασό του αλλά και η ανάγκη του να μείνει κρυφό το ατύχημα αυτό από το κοινό.
Για το Λογοθετίδη μιλούν μεταξύ άλλων ο Αλέκος Σακελλάριος, η ηθοποιός και σύντροφός του Ίλυα Λιβυκού, η συνεργάτης της εκπομπής Ροζίτα Σώκου, οι ηθοποιοί Σμάρω Στεφανίδου, Βύρων Πάλλης, Πάνος Χατζηκουτσέλης και Βαγγέλης Πρωτοπαπάς.
Περιέχεται φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικό με στιγμιότυπα από ελληνικές ταινίες στις οποίες εμφανίζεται ο Βασίλης Λογοθετίδης, ηχητικά αποσπάσματα όπου ακούγεται η Ίλυα Λιβυκού, καθώς και αφίσα από την περιοδεία του στην Αμερική. Τέλος, περιλαμβάνεται δραματοποιημένη απόδοση στιγμιότυπων από τα γυρίσματα της ταινίας «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» και συγκεκριμένα της σκηνής με το τρελοκομείο.
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Παρουσίαση: Αλέκος Σακελλάριος, Πάνος Κατέρης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ροζίτα Σώκου
Έτος παραγωγής: 1990
Ημερομηνία πρώτης τηλεοπτικής προβολής: 14/12/1990
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr