Ένας χρόνος συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του σπουδαίου Βασίλη Βασιλικού. Γεννημένος στην Καβάλα τον Νοέμβριο του 1934, ο Βασίλης Βασιλικός σημάδεψε τα σύγχρονα ελληνικά γράμματα και θεωρείται ένας από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς. Σπούδασε Νομικά, αλλά και σκηνοθεσία τηλεόρασης στην Αμερική. ‘Εζησε από το 1967 έως το 1994 στο εξωτερικό, εξόριστος τα πρώτα επτά χρόνια από τη Χούντα, αναπτύσσοντας αντιδικτατορική δράση. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1981-1984, καθώς και πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004). Πολυγραφότατος, έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποίηση, μετέφρασε σημαντικούς συγγραφείς, και βραβεύτηκε για το έργο του. Τα πιο γνωστά του έργα είναι η «Τριλογία» («Το Φύλλο», «Το Πηγάδι», «Τ’ Αγγέλιασμα»), «Θύματα ειρήνης», «Ο Ιατροδικαστής», το εμβληματικό «Ζ», το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη- στο οποίο βασίστηκε και η κινηματογραφική ταινία του Κώστα Γαβρά- και πολλά άλλα. Η εκπομπή του για το βιβλίο στη δημόσια τηλεόραση “Άξιον Εστί” υπήρξε από τις μακροβιότερες λογοτεχνικές εκπομπές. Ο Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή στις 30 Νοεμβρίου 2023.
Το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το αφιέρωμα της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά στον Βασίλη Βασιλικό, στο οποίο ο ίδιος ο συγγραφέας μιλά για τη ζωή και το έργο του.
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Σειρά ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.
Ο ίδιος ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός μιλά για τη ζωή και την πορεία του, με αφετηρία της αφήγησής του τη γέννησή του στην Καβάλα στις 18 Νοεμβρίου 1934. Κάνει λόγο για τα παιδικά του χρόνια στην Καβάλα, με αναφορά στην πολιτική δράση του πατέρα του, καθώς και στο ξεκίνημά του στη λογοτεχνία. Μιλά για την εγκατάσταση της οικογένειάς του στη Θεσσαλονίκη και θυμάται τα βιώματά του από την περίοδο της Κατοχής και την απελευθέρωσης της πόλης, και αναφέρεται στην επιστροφή της οικογένειάς του στην Καβάλα τα χρόνια 1945-47 και μετέπειτα στη φοίτησή του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και τις σπουδές του στη Νομική Σχολή.
Λόγος γίνεται για το ξεκίνημά του στη λογοτεχνία και τα πρώτα του βιβλία, την σχέση του με το λογοτεχνικό κατεστημένο της Θεσσαλονίκης. Ο συγγραφέας στέκεται σε σημαντικούς σταθμούς της πορείας του, όπως η γνωριμία του με τον Μάνο Χατζιδάκι και η επαφή του με τους αθηναϊκούς λογοτεχνικούς κύκλους, οι σπουδές του στην τηλεόραση στην Αμερική, η γνωριμία του με τους Δημήτρη Δεσποτίδη και Δημήτρη Ραυτόπουλο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα έργα του «Η διήγηση του Ιάσωνα», «Θύματα ειρήνης», στην τριλογία του «Το φύλλο-Το πηγάδι-Τ’ αγγέλιασμα», για το οποίο βραβεύτηκε, καθώς και το «Ζ», το οποίο γυρίστηκε ταινία από τον Κώστα Γαβρά. Τέλος, ο συγγραφέας αναφέρεται στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τα χρόνια της θητείας του στην ΕΡΤ, αλλά και για την προσωπική του ζωή και τη δεύτερη σύζυγό του υψίφωνο Β.Παπαντωνίου.
Για το συγγραφικό του έργο μιλούν ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο ποιητής Κώστας Μαυρουδής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Έτος παραγωγής: 2008
Έρευνα – σκηνοθεσία : ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Επιμέλεια – Κείμενα: ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ