Βερολίνο, Η πτώση του Τείχους – 9 Νοεμβρίου 1989

Τη νύχτα της 9ης προς 10 Νοεμβρίου 1989 χιλιάδες πολίτες, κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου,  συγκεντρώνονται στους συνοριακούς σταθμούς, ύστερα από την-αρκετά συγκεχυμένη- ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας ότι μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς κάποια ειδική άδεια. Οι μπάρες ανοίγουν και χιλιάδες κόσμου περνούν από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο. Η πτώση του τείχους που για 28 χρόνια διαιρούσε την πόλη στα δύο, και αποτελούσε το σημαντικότερο ίσως σύμβολο της διχοτομημένης Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου, είναι μια πραγματικότητα, και σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Με την αφορμή αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών της Έλενας Κατρίτση «Προσωπικά», το οποίο φωτίζει τη συγκλονιστική αυτή σελίδα της Ευρωπαϊκής ιστορίας, μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ

Ιστορίες ανθρώπων που έζησαν από την μία ή την άλλη πλευρά του Τείχους στο Βερολίνο.  Η Έλενα Κατρίτση, με αφορμή την επέτειο των 30 ετών από την πτώση του Τείχους,  συναντά στο Βερολίνο, Έλληνες που έζησαν τα γεγονότα πριν και μετά την πτώση του τείχους.  Διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, θυμούνται τις μέρες του Ψυχρού Πολέμου και περιγράφουν πώς ήταν η ζωή τους στο Βερολίνο, από τη μια ή την άλλη πλευρά του τείχους. Στην εκπομπή μιλούν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο Νίκος Αθανασιάδης, ο Θανάσης και ο Γιάννης Ζώτος, ο Δημήτρης Αμπατιέλος, όλοι τότε φοιτητές, και ο Γεώργιος Μπακαλιός, Έλληνας ο οποίος συνελήφθη από τη Στάζι για κατασκοπεία και πέρασε έξι χρόνια από τη ζωή του στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας.

Το Τείχος του Βερολίνου, σημάδεψε την ιστορία όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Οι ομιλητές, οι περισσότεροι φοιτητές τη δεκαετία του ’70, περιγράφουν πώς έφτασαν στο Βερολίνο για σπουδές, θυμούνται περιστατικά από την καθημερινή ζωή στη δυτική πλευρά του τείχους, και περιγράφουν τα συναισθήματά τους όταν μετακινούνταν από τη μια στην άλλη πλευρά του τείχους.   Ο Γεώργιος Μπακαλιός και η σύζυγός του διηγούνται την συγκλονιστική ιστορία της σύλληψής του για κατασκοπεία, ενώ ο Πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης δίνει τη δική του μαρτυρία για τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Λόγος γίνεται ακόμη κατά τη διάρκεια της περιήγησης στην πόλη του Βερολίνου για σημαντικά τοπόσημα, όπως το “Checkpoint Charlie”, η πλατεία Potsdamer, η Bebelplatz (Πλατεία Μπεμπελ) κ.α.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1989, άνοιξε η Πύλη του Βρανδεμβούργου, σημείο σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας, και χιλιάδες άνθρωποι, σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, πανηγύρισαν το τυπικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η εκπομπή περιλαβάνει σχετικό αρχειακό υλικό.

Έτος παραγωγής:

2019

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χαριτίδης

Αρχισυνταξία – Παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS