Ζουζού Νικολούδη – 17 Δεκεμβρίου 2004

Πριν από 15 χρόνια έφυγε από τη ζωή η σπουδαία χορογράφος Ζουζού Νικολούδη (17 Δεκεμβρίου 2004). Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ
ΖΟΥΖΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ, 1951
(video)


H συγκεκριμένη εκπομπή αναφέρεται στη χορογράφο Ζουζού Νικολούδη, επικεντρώνοντας στο 1951, χρονιά σταθμό για την καλλιτεχνική της πορεία. Η ίδια αφηγείται προσωπικές μνήμες από το 1951, χρονιά δύσκολη για την ανασυγκρότηση της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Η έναρξη της δεκαετίας αυτής συμπίπτει με το ξεκίνημα μιας γόνιμης προσωπικής πορείας για εκείνην, καθώς, αφού έχει ήδη δημιουργήσει την οικογένειά της, συναντά την Κούλα Πράτσικα, η οποία θα την παροτρύνει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό. Η συνεργασία που θα αναπτύξουν θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα για την αρχαιοελληνική όρχηση και θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση στοιχείων της ελληνικής παράδοσης στις χορογραφίες της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Η Ζουζού Νικολούδη μιλά επίσης για το χορό την εποχή ξεκίνησε, τονίζοντας ότι ήταν είδος απαγορευμένο, αλλά και για τις αντιδράσεις των γονιών της, που δεν την άφηναν να σπουδάσει χορό. Η ίδια, όμως, είχε άλλα όνειρα. «Ήθελα το σώμα μου να τραγουδάει τη μουσική που άκουγα», λέει χαρακτηριστικά. Το κοινό αγκάλιασε τις παραστάσεις της αμέσως, με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό. «Ήταν ίσως και κάτι καινούργιο εκείνον τον καιρό. Καταρχήν δεν υπήρχαν σολίστες στην Αθήνα. Επίσης δεν υπήρχαν και πολλές σχολές», εξηγεί. Αποκαλύπτει ακόμη, πώς ανακάλυψε την ελληνική μουσική και την παράδοση με την Κούλα Πράτσικα, συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό.

Η σπουδαία χορογράφος μιλά επίσης για την Αθήνα του 1951, για τις συνθήκες που ζούσε ο κόσμος, ενώ μας ξεναγεί στο χώρο εργασίας της και μας δείχνει τα κοστούμια από τις παραστάσεις της. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται πλάνα από τη συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης ως χορογράφου στην περίφημη παράσταση «Όρνιθες», από την παράσταση «Χορικά», η οποία αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το καλλιτεχνικό όραμα της μεγάλης Ελληνίδας χορογράφου, όπως και από τις παραστάσεις «Βάκχες», «Ευμενίδες», «Ιχνευτές» και «Αγαμέμνων».

Σενάριο-σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Έτος παραγωγής: 2003

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS