«Τίποτα δεν πάει χαμένο» είναι το θέμα της εκπομπής «28 Φορές Ευρώπη – 28 Europe» με τον Κώστα Αργυρό, που μεταδίδεται την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 00:00, από την ΕΡΤ1.

28EUROPE_EP04_VIENNA2

Οι επιτυχημένες οικονομίες του μέλλοντος θα είναι αυτές που θα λειτουργούν κυκλικά. Αυτές, δηλαδή, που θα παράγουν προϊόντα, τα οποία δεν θα καταλήγουν να θάβονται ως σκουπίδια, αλλά θα ανακυκλώνονται στο συντριπτικό τους ποσοστό για να ξαναχρησιμοποιηθούν ή θα αξιοποιούνται σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας. Οι σχετικές τεχνολογίες συνεχώς εξελίσσονται και δίνουν απεριόριστες δυνατότητες σε όσους έχουν καινοτόμες ιδέες. Η Ευρώπη έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους σε σχέση με την κυκλική οικονομία.

28EUROPE_EP04_SAMSO

Για την Ελλάδα αυτή θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συνδυάσει την εξοικονόμηση πόρων με αναπτυξιακά προγράμματα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι «28 Φορές Ευρώπη» περιγράφουν μια σειρά από τέτοια καινοτόμα προγράμματα. Επισκέφθηκαν την Τήλο, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου, αλλά και το Σάμσο, στη Δανία, που είχε επιτύχει την απεξάρτησή του από εισαγόμενες ορυκτές πρώτες ύλες, ήδη από τη δεκαετία του ’70. Βρέθηκαν, επίσης, στη Βιέννη, εκεί που η «καθαρή καύση» απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας έχει ιστορία δεκαετιών και τη Δυτική Μακεδονία, όπου ξεκίνησε, έστω και με προβλήματα, η λειτουργία της πρώτης μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι «28 Φορές Ευρώπη» παρουσιάζουν, τέλος, ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στον Λαγκαδά έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου κτηνοτρόφοι πήραν την πρωτοβουλία να εκμεταλλευτούν την κοπριά των ζώων τους για να παράγουν βιοαέριο.

28EUROPE_EP04_VIENNA3

Στην εκπομπή μιλούν για το μέλλον της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι του Σάμσο, της Τήλου, της Κοζάνης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Σενάριο – Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Μοιράσου το άρθρο: