Κάθε Δευτέρα, στις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος, με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης και του ΚΕΕΠ της ΕΡΤ, παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ειδικότερα, στην εκπομπή της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, ο Περικλής Βασιλόπουλος συζητεί με το Μενέλαο Χαραλαμπίδη, το Θεοφάνη Τάση, τη Βασιλική Δεληστάθη, τη Βίκυ Λιούτα και τον Γιάννη Έξαρχο.


12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα απελευθερώνεται από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

12 Οκτωβρίου 2015. Η Αθήνα γιορτάζει για πρώτη φορά επισήμως την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της.

Η εκπομπή «Athens Calling» συμμετέχει, όπως και ολόκληρη η ΕΡΤ που είναι συνδιοργανώτρια των εκδηλώσεων, με μία νοητή νυχτερινή περιήγηση στα ίχνη που άφησε η Κατοχή στο σημερινό «σώμα» της πόλης.

Αφηγητής ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης (διδάκτορας Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Ο Θεοφάνης Τάσης, που διδάσκει Σύγχρονη Φιλοσοφία στο Freie Universität Berlin, μιλάει από το Βερολίνο για την ευπρέπεια, τον ήπιο λόγο και την επιείκεια στην επίλυση των αντιθέσεων, ενώ στο ραδιοθάλαμο της Αγίας Παρασκευής, η Βασιλική Δεληστάθη και η Βίκυ Λιούτα, δικηγόροι, διαμεσολαβήτριες και εκπαιδεύτριες διαμεσολαβητών, μιλούν για το νέο θεσμό της Διαμεσολάβησης που προωθεί την εξωδικαστική, συναινετική επίλυση των οικογενειακών, αστικών και εμπορικών διαφορών. Η ποιότητα, η επιείκεια, η ήρεμη επίλυση των διαφορών από τη φιλοσοφία και το νόημα του βίου στην καθημερινή πρακτική. Είναι κάτι που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα, ύστερα από μία πενταετία όξυνσης των έτσι κι αλλιώς συγκρουσιακών σχέσεων της κρίσης, όπως χρειάζεται και λίγη αισιοδοξία. Ο Γιάννης Έξαρχος, από τη Μαδρίτη όπου εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος της Olympic Broadcasting Services, η οποία διακινεί αποκλειστικά το τηλεοπτικό σήμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιλάει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008), του Ρίο (2016), αλλά θυμάται και κρίνει και τους δικούς μας το 2004.

Συντονισμός-παρουσίαση: Περικλής Βασιλόπουλος

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Μοιράσου το άρθρο: