Με αφορμή τα 5 χρόνια από την «αναχώρηση» του Γιάννη Δαλιανίδη, ο Σιδερής Πρίντεζης την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, επιμελείται και παρουσιάζει στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ένα δίωρο αφιέρωμα με αποσπάσματα από συνέντευξή του, γνωστά και άγνωστα τραγούδια από ταινίες του, αλλά και χαρακτηριστικές σκηνές από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ στις οποίες υπέγραφε το σενάριο και τη σκηνοθεσία.

Ήταν ένας από τους βασικούς σκηνοθέτες της Finos Film. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι και το κλείσιμο της εταιρείας το 1977 γύρισε μερικές από τις εμπορικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, στον οποίο συνέχισε να γράφει και να γυρίζει ταινίες και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μουσικές κωμωδίες, κοινωνικά δράματα, μεταφορές θεατρικών έργων στο σινεμά φέρουν τη σφραγίδα του, με πρωταγωνιστές ορισμένους από τους πιο αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς – εκ των οποίων πολλοί έγιναν γνωστοί μέσα από τις δικές του ταινίες – ενώ ο ίδιος συνέδεσε το όνομά του με το ελληνικό musical.

Το 1974 περνάει και στην τηλεόραση με το «Λουνα-παρκ» στην ΕΡΤ και συνεχίζει γράφοντας και σκηνοθετώντας κωμωδίες κυρίως, ενώ τη δεκαετία του 1990 μεταφέρει και λογοτεχνικά έργα στη μικρή οθόνη, όπως το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή.

Στις 16 Οκτωβρίου 2010 ο Γιάννης Δαλιανίδης έφυγε από τη ζωή.


Info:

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Αφιέρωμα στον Γιάννη Δαλιανίδης

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 18:00

webradio.ert.gr/deftero

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Μοιράσου το άρθρο: