Ηθοποιός αξιώσεων και μεγάλων επιδόσεων στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση είναι ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Μία άλλη πλευρά της δημιουργικής παρουσίας του είναι αυτή του σεναριογράφου και σκηνοθέτη έργων και τηλεοπτικών σειρών στην Ελληνική Τηλεόραση, την οποία παρουσιάζει η σειρά εκπομπών της ΕΡΤ2 «Μονόγραμμα», την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 19:30.

 

Οι γονείς του, ο τενόρος Μιχάλης Κωνσταντίνου και η ηθοποιός Νίτσα Φιλοσόφου ήταν σπουδαίοι καλλιτέχνες της οπερέτας προπολεμικά και τους ακολουθούσε ο μικρός τότε Γιώργος, στις τουρνέ που έκαναν στην επαρχία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή: του Αγίου Παύλου, στην Πλατεία Βάθης. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης μιλάει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και στο πώς αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Αναφέρει πώς τον απέρριψαν από το Εθνικό Θέατρο και πώς τελικά πήγε και σπούδασε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κουν. Ο Κάρολος Κουν εμπιστεύτηκε αμέσως τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τα πρώτα έργα που ερμήνευσε ήταν «Όρνιθες» και «Πλούτος» του Αριστοφάνη.

Η μετέπειτα θεατρική πορεία του στο ελεύθερο θέατρο είναι με δεκάδες σημαντικούς και αξιόλογους θιάσους και αντίστοιχα τεράστιο ρεπερτόριο. Στον κινηματογράφο η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1961 στη ταινία «Η Λίζα και η άλλη» και ουσιαστικά καθιερώθηκε μ’ ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (η γνωστή σκηνή με το προφιτερόλ) και ύστερα από ένα χρόνο, ως πρωταγωνιστής πλέον, στην ταινία «Γάμος αλά ελληνικά». Χαρακτηριστικές ταινίες του είναι: «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Ξύπνα Βασίλη», «Καλώς ήρθε το δολάριο», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η σοφερίνα» κ.ά.

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, από το 1975 στην Ελληνική Τηλεόραση, λειτούργησε με τεράστια επιτυχία με τρεις ιδιότητες: ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος με δεκάδες εκπομπές-σειρές σε όλα σχεδόν τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια.


 

INFO

Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.

Μοιράσου το άρθρο: