Τη ζωή και το έργο του Ντίνου Κατσουρίδη, από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο οποίος υπήρξε διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ, παραγωγός και σκηνοθέτης από το 1948, σκιαγραφεί η σειρά εκπομπών της ΕΡΤ2 «Σκιές στο φως».

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον σπουδαίο δημιουργό, έναν σκαπανέα από την πρώτη περίοδο του Φίνου ώς τη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Αυτό το επεισόδιο περιγράφει, με συναρπαστικό τρόπο, πώς άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν η εικόνα εκείνη, την πρώτη περίοδο της Φίνος Φιλμ, πώς έφερε, κυριολεκτικά, τη μεγάλη ανατροπή, ενώ στη συνέχεια αναλύει τον τρόπο δουλειάς του, τη διαφορά έγχρωμου και ασπρόμαυρου, το ζήτημα του «ύφους» στη φωτογραφία και της τεχνικής αρτιότητας.

Για τον Ντίνο Κατσουρίδη μιλούν κορυφαίοι διευθυντές φωτογραφίας, όπως οι Γιώργος Αρβανίτης, Νίκος Καβουκίδης, από αρχειακό υλικό ο δάσκαλός του Αριστείδης Καρύδης-Φουκς (Ντίντης Καρύδης), Παντελής Βούλγαρης, Βασίλης Βαφέας, Γιώργος Τζάνερης.

Επίσης, προβάλλεται σπάνιο αρχειακό υλικό από παλαιότερες εμφανίσεις του Ντίνου Κατσουρίδη, πολλά αποσπάσματα από τις ταινίες του και σπάνιες φωτογραφίες από γυρίσματα ταινιών.


INFO

Σκηνοθεσία-σενάριο-εκτέλεση παραγωγής: Ηλίας Γιαννακάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κλαούντιο Μπολιβάρ, Γ. Αργυρόπουλος, Κώστας Λαζανάς, Γιώργος Μιχελής.

Διεύθυνση παραγωγής: Μάνος Παναγιωτόπουλος, Π. Νούσιας.

Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά.

Ηχοληψία: Φάνης Καραγιώργος, Στέφανος Ευθυμίου.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: