Αφιέρωμα στον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα

Σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες τον Απόστολο Καλδάρα είναι αφιερωμένη η εκπομπή “Έλληνες συνθέτες” που θα μεταδοθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στις 18:00, από τη “Φωνή της Ελλάδας” που επιμελείται και παρουσιάζει ο Άγγελος Σταθόπουλος.

Ο Απόστολος Καλδάρας γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 7 Απριλίου του 1922 από Μετσοβίτες γονείς.
«Η συνοικία που πρωτοείδα το φως του ήλιου είναι τα Αραπάτικα που είχαν κοινά σύνορα με τον τότε νεότευκτο οικισμό των προσφύγων που είχαν έρθει από τη Μ. Ασία, τα “Προσφυγικά” όπως τα λέγανε.

Σε ένα καφενεδάκι πρωτάκουσα τον Μπάτη, τη βραχνή φωνή του Μάρκου, που αργότερα ρουφούσαν τ’ αυτιά μου μία-μία τις απλές εκείνες νότες που βγαίνανε από το χωνί του μισοχαλασμένου φωνόγραφου και που έγινε αιτία πολλές φορές να με τιμωρήσει η μητέρα μου γιατί άργησα να πάω ή μάλλον να γυρίσω σπίτι μου, απορροφημένος τελείως από τη μουσική εκείνη… Σε ένα τρίτο καφενεδάκι πρωτάκουσα τον Τσιτσάνη, τον Στράτο, τον Παπαϊωάννου, τον Μπαγιαντέρα, τον Χατζηχρήστο, τον Κερομύτη και τόσους άλλους που η φαντασία μου τους εξίσωνε με θεούς”.

Το “Μάγκας βγήκε για σεργιάνι” είναι το πρώτο τραγούδι του Απόστολου που ηχογραφήθηκε και αμέσως έγινε επιτυχία.

Σε λίγο χρονικό διάστημα ηχογραφείται το “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”. Είναι το σωτήριο έτος 1947, ακολουθούν το “Εβίβα, ρεμπέτες”, το “Ψαράς θα γίνω στη στεριά” και “Η παραστρατημένη”. Αυτά είναι τα τέσσερα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε ο Απόστολος το ένα πίσω από το άλλο, όλα την ίδια
ημέρα. Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 1947, ημερομηνία – σταθμός στην καλλιτεχνική διαδρομή του Απόστολου.

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα ηχογραφήσει εκατοντάδες τρίλεπτα αριστουργήματα. Συχνά παίζει ο ίδιος μπουζούκι στους δίσκους του μόνος ή με τη συνοδεία άλλου μπουζουξή. Η πενιά του βαθιά, λιτή, δωρική…

Στην περίπτωση του Καλδάρα έχουμε να κάνουμε με έναν ευφυή λαϊκό συνθέτη που στήνει συνεχώς το αυτί και αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών. Τη δεκαετία του ’60 ο Απόστολος Καλδάρας “έντυσε” με τα τραγούδια του πολλές ελληνικές ταινίες. Η συμμετοχή του Απόστολου σε αυτές τις ταινίες έκανε τα τραγούδια του γνωστά και χάρισε στον ίδιο μεγάλη αναγνωσιμότητα.

Από τη συνεργασία Καλδάρα-Πυθαγόρα έμελλε να ξεπηδήσει η “Μικρά Ασία”, μια ολοκληρωμένη ενότητα τραγουδιών που κυκλοφόρησαν το 1972, έτος συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο κύκλος αυτός τραγουδιών, μοναδικής αισθητικής, αναδεικνύει την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του συνθέτη και την αστείρευτη του έμπνευση.

Ο “Βυζαντινός Εσπερινός” είναι μια συλλογή 12 τραγουδιών που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της “Μικράς Ασίας” και που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τη φυσική της συνέχεια
Με τη “Μικρά Ασία” και ακόμα περισσότερο με το “Βυζαντινό Εσπερινό”, ο Απόστολος Καλδάρας αγγίζει τα φυσικά του καλλιτεχνικά όρια.

Στα 45 χρόνια της παρουσίας του στο λαϊκό τραγούδι συνθέτει ορισμένα από τα ομορφότερα λαϊκά τραγούδια. Από το σύνολο των περίπου 600 που συνέθεσε, εκατοντάδες είναι σπουδαία τραγούδια με διαχρονική αισθητική αξία, γεγονός που τον τοποθετεί στην κορυφή των λαϊκών δημιουργών. Ο Καλδάρας μας γέμισε τραγούδια ζωής που καταλήγουν πως δεν υπάρχει όνειρο που να ζει στην αλήθεια μας, χωρίς να κουβαλάμε τουλάχιστον μια εμφανή γρατζουνιά από τη μάχη μας γι’ αυτό.

  • Συντονιστείτε στη Φωνή της Ελλάδας
  • και μέσω του κόμβου http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος