Μια αληθινή ιστορία, όπως καταγράφηκε από τον Δημήτρη Βλαχοπάνο, συγγραφέα του βιβλίου “Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ…”, με θέμα το Ολοκαύτωμα στο χωριό Κομμένο της Άρτας, ξετυλίγεται στο στούντιο του ραδιοφώνου, από τη συχνότητα της Φωνής της Ελλάδας, το Σάββατο 15 Αυγούστου, στις 3 το μεσημέρι, και την Κυριακή 16 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Το βιβλίο επικεντρώνεται σε έναν γάμο στο ιστορικό χωριό Κομμένο Άρτας, όπου διαπράχτηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ένα απερίγραπτο έγκλημα πολέμου εναντίον αμάχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Η ιστορία εκτυλίσσεται τον Δεκαπενταύγουστο του 1943, με φόντο τον γάμο της Αλεξάνδρας, την παραμονή του Ολοκαυτώματος από τους ναζί.

Ένας γάμος μέσα στη φωτιά και τη βία της κατοχής. Κάτω από τα απειλητικά βλέμματα του γερμανικού στρατού. Ένας γάμος στο ιστορικό χωριό Κομμένο Άρτας τον Δεκαπενταύγουστο του 1943. Γερμανοί στρατιώτες, αντάρτες δεξιοί και αριστεροί σε διάταξη μάχης, εκκαθαριστική «επιχείρηση Ζάλμινγκερ» και σφαγές στην Ήπειρο τον Ιούλιο, εκκαθαριστική «επιχείρηση Αύγουστος» και διασπορά ειδήσεων φόβου και τρόμου στα χωριά και στις πόλεις, υπεύθυνοι που κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα χιλιάδων ανθρώπων, άμαχοι στο έλεος των επιδρομέων, ο Άρης και ο Ζέρβας στα πρόθυρα του εμφυλίου…

Ο πατέρας της νύφης Θεόδωρος Μάλλιος. Αυτός πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Ο Αλέξανδρος, ο μικρός αδερφός. Αυτός πενθεί αφόρητα και όσο κανείς άλλος τον αποχωρισμό που θα φέρει ο γάμος. Η μάνα Βασιλική Μάλλιου. Ο μεγάλος αδερφός Σπύρος. Η δωδεκαμελής οικογένεια. Μια μεγάλη κορνίζα που ετοιμάζεται για την ευλογημένη ώρα. Και η νύφη. Η Αλεξάνδρα. Που ακολουθεί τη μοίρα της. Τη μοίρα που φτιάχνουν οι άλλοι.

Παραγωγή-σκηνοθεσία: Άγγελος Σταθόπουλος.
Αφήγηση: Νικολέττα Λιακοσταύρου-Άγγελος Σταθόπουλος.

Μοιράσου το άρθρο: