Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου (9 Νοεμβρίου 1989), η ΕΡΤ1 μεταδίδει -σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση-  το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Απόδραση από το Τείχος της Ντροπής» (The Great Berlin escapes / Berlin ou l’art de l’évasion), συμπαραγωγής Γαλλίας-Γερμανίας-Καναδά 2019, το  Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στις 17:00.

Σκηνοθεσία: Ζαν Μπερζερόν.

Συμπαραγωγή: Flair Production, Alpha-Zoulou film, ZDF Arte, France Telévisions, Radio Canada.

Το 2019, ο κόσμος γιορτάζει την 30ή επέτειο της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Για 28 χρόνια, χώριζε τη Γερμανία στα δύο, όπως χώριζε φίλους και οικογένειες. Βέβαια, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να περάσουν στην άλλη του πλευρά και να αποδράσουν από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Με αποκλειστικά δικαιώματα πρόσβασης σε αρχεία της εποχής, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα, από καταγραφές που έκανε με την κάμερά του κατά μήκος του Τείχους ο Καναδός φωτογράφος Patrice Massenet το 1987, το ντοκιμαντέρ αφηγείται ιστορίες εκπληκτικών αποδράσεων.

Κάποιοι έσκαψαν λαγούμια, άλλοι πέταξαν με αερόστατα ή μεταμφιέστηκαν, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στους αγαπημένους τους ή απλώς να ζήσουν ελεύθεροι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση κάποιου που έκρυψε την αρραβωνιαστικιά του σε μια μεγάλη βαλίτσα, που έμοιαζε με δύο μικρές…

Αυτό το μοναδικό ντοκιμαντέρ αφηγείται τις πιο εξωφρενικές ιστορίες σε συνδυασμό με σκηνές επιστημονικής φαντασίας και πλάνα από τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος. Υπογραμμίζει την απίστευτη ευρηματικότητα και το θάρρος όλων αυτών που κέρδισαν την πολυπόθητη ελευθερία τους, περνώντας στην άλλη πλευρά του Τείχους της Ντροπής…

Μοιράσου το άρθρο: