Κάθε Δευτέρα στις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης και του Κέντρου Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ, προωθεί το συμμετοχικό κοινωνικό διάλογο διαμέσου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Αυτή τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, η εκπομπή θα ασχοληθεί με τα επιστημονικά Δίκτυα των Ελλήνων της Διασποράς, καθώς και για τα Ελληνικά στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

Για το πρώτο θέμα, ο Κωνσταντίνος Δροσάτος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Temple University των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική επικοινωνία, θα μιλήσει για το θερινό σχολείο στο νέο Οίτυλο της Μάνης (15-21 Μαΐου) και το συνέδριο του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοφαρμακευτικού Συλλόγου (World Hellenic Biomedical Association). Το WHBA συνδέει 2.000 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες σε τριάντα (30) χώρες των πέντε (5) ηπείρων του πλανήτη.

Για το δεύτερο θέμα, στο ραδιοθάλαμο της Αγίας Παρασκευής, καλεσμένες θα είναι η Μπέσση Δενδρινού, ομότιμη καθηγήτρια Γλώσσας και Γλωσσολογίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας Πολιτών για την πολυγλωσσία και η Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, συνυπεύθυνη του Προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (1997-2016). Οι δύο καλεσμένες, μιλούν για την ελληνομάθεια, την πολυγλωσσία, την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα και το ρόλο των Ελληνικών στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπως και για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ΕΡΤ στη Γλώσσα, στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Από τη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Σιώτη, προϊσταμένη Επικοινωνίας της ΕΡΤ3, μιλάει για την πρώτη Ιδρυτική Ολομέλεια του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά ΣΚΕ, που θα έχει 60 μέλη, 30 από τα οποία είναι πολίτες που κληρώθηκαν από ένα σύνολο 367 πολιτών από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και 30 κοινωνικοί φορείς και θεσμοί της περιοχής.

Το ΣΚΕ Αττικής αποτελείται συνολικά από 110 μέλη (55 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και 55 πολίτες) που κληρώθηκαν ανάμεσα σε 2.260 πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και έχει 6 θεματικές Επιτροπές, οι οποίες συμμετέχουν σε μηνιαίες ολομέλειες. Τα ΣΚΕ αποτελούν μία καινοτομική πρωτοβουλία που προβλέπεται από το νόμο 4324/15 για τη νέα ΕΡΤ, είναι ανεξάρτητα όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχουν στόχο τη βελτίωση της ΕΡΤ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκρότηση και λειτουργία τους είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Επιμέλεια-παρουσίαση: Περικλής Βασιλόπουλος

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Proto-programma-logo1

Μοιράσου το άρθρο: