Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 10:30, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε  Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– τα επεισόδιο με τίτλο «Ρόδος» και «Κως» απο τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Δείπνο με τον Πλάτωνα» (Dinner with Plato), παραγωγής  White Fox A.E. 2016-2018.

Ο Πλάτωνας μάς υποδέχεται στο «Συμπόσιό» του και μαγειρεύει μαζί μας αρχαιοελληνικές συνταγές με προϊόντα που ευδοκιμούν στην ελληνική γη αιώνες τώρα.

Μας ταξιδεύει στα νησιά του Αιγαίου και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στην ελληνική γαστρονομία, σε γεύσεις και  αρώματα. Μέσα από την αναβίωση παραδοσιακών τρόπων μαγειρέματος και αρχαιοελληνικών συνταγών, μαθαίνουμε τις καθημερινές συνήθειες, τους μύθους και τις λατρευτικές πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων.

Πρόσκληση σ’ ένα γευστικό ταξίδι στον χρόνο, σ’ ένα ταξίδι μύησης στην Ελλάδα του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη. Τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής κουζίνας αποκαλύπτονται  σ’ ένα ξεχωριστό «Δείπνο με τον Πλάτωνα»  σε μια παραγωγή της εταιρείας White Fox.

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Τι έτρωγε ο Πλάτωνας;  Δοκιμάζουμε συνταγές από τα αρχαία συμπόσια, όπου το φαγητό και το κρασί έρεε άφθονο, συμμετέχουμε σε Διονυσιακή γιορτή, μοιραζόμαστε αρχαία γνώση, μαγειρεύουμε συνταγές του Αθήναιου, εστιάζουμε στην καλή τροφή, αυτή που κατά τον Ιπποκράτη αποτελούσε το φάρμακο για την καλή υγεία.

Τα μάτια μας γεμίζουν εικόνες από μέρη αγαπημένα των αρχαίων Ελλήνων. Ακρόπολη, Αρχαία Ολυμπία, Σαντορίνη, Κρήτη, Κως, Ρόδος, Αμοργός, Σίφνος, Κύθνος, Νάξος, Χίος, Ψαρά, Φολέγανδρος.

Μια πρόσκληση για ένα «Δείπνο με τον Πλάτωνα», που όλοι θα αποδεχθούμε…

Σκηνοθεσία: Aikaterini Graham, Kostas Romanos.

Σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Παραγωγή: White Fox A.E.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 7ο: «Κως». Στην Κω επισκεπτόμαστε το ιερό του Ηρακλή, τον κήπο του Ιπποκράτη και το φημισμένο Ασκληπιείο. Γευόμαστε αρχαίων γεύσεις και πίνουμε κρασί κώτικο!

Επεισόδιο 8ο: «Ρόδος». Στη Ρόδο, εξερευνούμε πολιτιστικούς θησαυρούς, χανόμαστε στη μεσαιωνική πόλη, γευόμαστε δωρικές συνταγές, μεταξύ αυτών μέλι και μελεκούνια, πιταρούδια, λόπια με χοιρινό και τον «εσχαρίτη» που αναφέρει ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές.

Μοιράσου το άρθρο: