Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου), η ΕΡΤ3 μεταδίδει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, τη μουσικοθεατρική συναυλία «Δέηση Πόντου», την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, στις 21:00.

Στη σκηνή συνέπραξαν κορυφαίοι ηθοποιοί και μουσικοί του νεοελληνικού και Παραδοσιακού ρεπερτορίου σε μια εναλλαγή κειμένων από αναλόγιο, μουσικές του Πόντου, της Σμύρνης, Οπερετικά, έντεχνα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Στον κύριο καμβά πρωταγωνιστής ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας που αφηγούμενος τα κείμενα στη νεοελληνική του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Γιώργου Γεωργιάδη αναπαρέστησε με ζωτικότητα και ρεαλισμό την τοιχογραφία των τραγικών γεγονότων της εποχής 1914-1923 που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό της Ανατολής.

 

Στα μουσικά μέρη έθελξαν με την παρουσία τους η Ελένη Τσαλιγοπούλου (για πρώτη φορά δημόσια σε Ιστορικά Ποντιακά τραγούδια) οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, οι Αλέξης Παρχαρίδης και Χρήστος Χαλκιάς με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας κλασικών και παραδοσιακών οργάνων υπό την επιμέλεια του Χρήστου Κεμανετζίδη.

Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή της Βερόνικα Αργέντζη με το θεατρικό μονόλογο «Η ωδή ενός μή γαμου».

Σολίστες οι λυράρηδες Χρήστος Καλιοντζίδης και Γιώργος Ατματσίδης.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παύλου Μελά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη των συλλόγων της Ποντιακής Διασποράς στην Γερμανία: Μονάχου, Νυρεμβέργης, Κολωνίας, Αμβούργου, Μπάγκναγκ, Βούπερταλ.

Κείμενα, ιδέα, οργάνωση-επιμέλεια εκδήλωσης: Γιώργος Γεωργιάδης.

Για την τηλεόραση:

Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη

Παραγωγή: Θέμης Μαυροπεραστής

Μοντάζ: Ελένη Γούτα

Διάρκεια:106’

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: