Με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από τον θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη η ΕΡΤ2 προβάλλει την Κυριακή 9/8/2015 στις 23:00, τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο μεγάλος μας λογοτέχνης στον Άρη Σκιαδόπουλο, στην εκπομπή «Νυχτερινός επισκέπτης».

Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη.

Ο Άρης Σκιαδόπουλος συνομιλεί με τον Αντώνη Σαμαράκη, παρουσιάζοντας στοιχεία της ζωής και του έργου του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης (πορτρέτο).
Ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης (πορτρέτο).

Ο Αντώνης Σαμαράκης (Αθήνα, 16 Αυγούστου 1919 – Πύλος Μεσσηνίας, 8 Αυγούστου 2003) αναφέρεται στα παιδικά του βιώματα στην Αθήνα, στα σχολεία όπου φοίτησε, στα νεανικά του χρόνια, καθώς και στο ξεκίνημα της συγγραφικής του δράσης. Με την ευκαιρία, μιλάει για τις προσωπικότητες που είχε την τύχη να γνωρίσει, όπως τον Γιάννη Ρίτσο. Εκθέτει τις θρησκευτικές και πολιτικές του πεποιθήσεις, ενώ παράλληλα με τα ιστορικο-πολιτικά γεγονότα του τόπου αφηγείται περιστατικά της ζωής του, όπως την αντιστασιακή του δράση και τη σύλληψή του κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Διατυπώνει σκέψεις και συναισθήματα για τη ζωή του, την πολιτική, την κοινωνία, για τους νέους και τα οράματά τους.

Στιγμιότυπο με τον Αντώνη Σαμαράκη κατά την παρουσίαση των  βιβλίων του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας,   σε εκδήλωση στη Βαρβάκειο Σχολή, το 2001
Στιγμιότυπο με τον Αντώνη Σαμαράκη κατά την παρουσίαση των βιβλίων του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας, σε εκδήλωση στη Βαρβάκειο Σχολή, το 2001

Τέλος, γίνεται αναφορά στην κοινωνική του δράση, στο πρώτο του βιβλίο «Ζητείται ελπίς», στο «Λάθος», που έγινε ταινία, καθώς και στο γεγονός της ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, όπως απόσπασμα της ομιλίας του κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μοιράσου το άρθρο: