«Έλληνες συνθέτες»: Σταύρος Ξαρχάκος

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, παρουσιάζει ο Άγγελος Σταθόπουλος, αυτή την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στη Φωνή της Ελλάδας στις 6 το απόγευμα, στην εκπομπή «Έλληνες συνθέτες».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και μεγάλωσε σε μια χρονική περίοδο που ήταν πολύ δύσκολη για ολόκληρη τη χώρα. Η Αθήνα τού τότε δεν θυμίζει σχεδόν καθόλου την Αθήνα τού σήμερα. Τα στενά δρομάκια με τις μονοκατοικίες και τις κεραμιδένιες σκεπές των σπιτιών, καθώς και οι φτωχογειτονιές με τις αυλές, είναι το σκηνικό που θα εμπνεύσει κατά ένα μέρος το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Στα πρώτα του βήματα γράφει μουσική κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έτσι ξεχώρισε ως συνθέτης κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής. Το 1963 γνώρισε τη μεγάλη του επιτυχία με τη μουσική της ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα φανάρια». Τα τραγούδια «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά» και το «Παράπονο» έγιναν μεγάλες επιτυχίες αγγίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων που ταυτίστηκαν με τους στίχους αυτών των τραγουδιών.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’60, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην κλασική μουσική, μελετώντας τις τεχνικές της: αρμονία, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας. Για το σκοπό αυτό έμεινε αρκετό καιρό στο εξωτερικό, σπουδάζοντας στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, γνώρισε το μαέστρο και συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν, με τον οποίο συνεργάστηκε για αρκετό καιρό ως μαέστρος. Στα έργα του περιλαμβάνονται σουίτες μπαλέτου, κοντσέρτα, καθώς και συμφωνικά έργα.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θεωρείται και σπουδαίος ενορχηστρωτής με πιο πρόσφατη δουλειά του το δίσκο «Ερημιά» του Μίκη Θεοδωράκη  και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έγραψε μουσική για 21 ταινίες, με κορυφαία αυτή για το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, σε στίχους Νίκου Γκάτσου.

Ηχογράφησε 42 δίσκους και συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους λαϊκούς ερμηνευτές, κάνοντας τεράστιες επιτυχίες. Επίσης, συνέθεσε μουσική για 15 τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και για αρχαία τραγωδία και διεθνή μπαλέτα.

Ταυτόχρονα, ως αρχιμουσικός, έχει διευθύνει πολλές ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Πολλά έργα του έχουν βραβευθεί σε μουσικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Τον Μάιο του 1994 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου «Αντέλφι» της Νέας Υόρκης. Από τις αρχές του 1995 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.

«Τα πρωτογενή μουσικά “υλικά” αντλούνται από τη μυθική, μεταφυσική και ρεαλιστική υπόσταση του “οργανισμού” Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτών των «υλικών» είναι άλλοτε αφηγηματικά, άλλοτε επικά, άλλοτε κοινωνικά, άλλοτε πολιτικά, δημιουργώντας προοπτικές και αξιοποιώντας διαστάσεις και δυναμικές που δομούν το ηχητικό περιβάλλον της κοινωνικής συλλογικότητας. Το ζητούμενο, το οποίο δεν γνωρίζω πόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί ή αν θα παραμείνει ζητούμενο, είναι να επικοινωνηθεί ο πλούτος της ελληνικής μουσικής στο ευρύ κοινό. Δεν μπορώ να βρω άλλους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας παρά μόνο μέσα από τη μουσική και την ποίηση. Η θάλασσα, το ελληνικό φως και η μουσική φέρνουν ελπίδες. Χρέος μας είναι τις ελπίδες να τις επενδύσουμε με φαντασία και με όνειρα που θα τα κάνουμε πράξη για να ξαναβρούμε την πατρίδα που χάσαμε…». Σταύρος Ξαρχάκος.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, έχει αφήσει έντονα τη σφραγίδα του στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Άγγελος Σταθόπουλος.


Info:

Φωνή της Ελλάδας

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, 18:00

Εκπομπή: «Έλληνες συνθέτες»

Σταύρος Ξαρχάκος

Live Streaming: webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas

Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος