Στη «σπονδυλική στήλη» της Βουλγαρίας, στην οροσειρά του Αίμου ή Στάρα Πλάνινα, που έδωσε και το όνομα στη χερσόνησό μας (Βαλκάνια όρη) ταξιδεύει η εκπομπή «Βαλκάνια Εξπρές» της ΕΡΤ3, την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2020, στις 19:00.

Εξερευνούμε μια άγνωστη Βουλγαρία, ξεκινώντας από το ανοικτό εθνογραφικό μουσείο της Ετάρα, που αναβιώνει το λαϊκό πολιτισμό, τη χειροτεχνία, τον τρόπο ζωής και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής του Αίμου.

Πηγαίνουμε στη συνέχεια στο γειτονικό Γκάμπροβο, το πάλαι ποτέ «Μάντσεστερ της Βουλγαρίας», που σήμερα παρακμάζει, αλλά διατηρεί τα σκήπτρα του χιούμορ στα Βαλκάνια, φιλοξενώντας μάλιστα και το μοναδικό «Μουσείο του Χιούμορ» στην Ευρώπη.

Επισκεπτόμαστε τα παραδοσιακά σπίτια και τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής της Τρίαβνα, που είναι ένας μικρός κρυμμένος θησαυρός της Βουλγαρίας.

Από εκεί ταξιδεύουμε στο Λόβετς, στις βόρειες υπώρειες του Αίμου, όπου βρίσκεται η μοναδική Σκεπαστή Γέφυρα των Βαλκανίων, και επισκεπτόμαστε το παλιό οθωμανικό χαμάμ της πόλης, που έγινε Μουσείο Νερού.

Βαλκάνια Εξπρές είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το 2006 σε ένα χάρτη που αγνοούσαμε για πολλές δεκαετίες, σε ένα κόσμο με ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, σε μια γεωγραφία που γεφυρώνει 3 ηπείρους και 2 Θάλασσες. Τα Βαλκάνια και η Ν.Α. Ευρώπη είναι ένα χαμένο κομμάτι της Ευρώπης που έρχεται να την ολοκληρώσει. Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι συνεχίζεται μέσα από τις εικόνες, τις αφηγήσεις και τις ζωές των άλλων.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Θεόδωρος Καλέσης

Έρευνα – κείμενα: Γιώργος Στάμκος

Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας

Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Γιάννης Νταρίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Τσουτσούλης

Διεύθυνση παράγωγης: Μανώλης Ζανδές

Το επεισόδιο θα μεταδοθεί σε επανάληψη τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020 στις 12:00. 

 

Μοιράσου το άρθρο: