Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» προτείνουν ένα γιορταστικό αφιέρωμα στα κλασικά λαϊκά τραγούδια της χρυσής δεκαετίας του 1950, που μεταδίδεται την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 22:00 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Αφορμή αποτελεί η πρόσφατη καταχώρηση της παράδοσης του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στην παγκόσμια λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, μετά από πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού!

Μέσα από την εκπομπή αναβιώνει ένα χριστουγεννιάτικο γλέντι στα λαϊκά κέντρα της εποχής, με επίκεντρο το θρυλικό «Μπαράκι του Μάριου». Αυτό το μικρό κέντρο στην Ομόνοια (Ίωνος και Σατωβριάνδου) υπήρξε από το 1946 έως το 1962 το καθημερινό στέκι των σημαντικότερων εκπροσώπων του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. «Όποιος δεν ήπιε ούζο στου «Μάριου» δεν λογίζεται μπουζουξής, δεν έχει θέση στην οικογένειά μας», έλεγε χαρακτηριστικά ο Μάρκος  Βαμβακάρης!

Ήταν η μουσική «αυλή των θαυμάτων» όπου έρχονταν σε επικοινωνία, δοκίμαζαν τα τραγούδια τους και άκουσαν για πρώτη φορά τις ηχογραφήσεις τους δεκάδες συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και μουσικοί του λαϊκού τραγουδιού: ο Μάρκος, ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, ο Καλδάρας, ο Χατζηχρήστος, ο Χιώτης, ο Μητσάκης, ο Δερβενιώτης, ο Τζουανάκος, ο Τατασόπουλος, ο Βίρβος, η Παπαγιαννοπούλου, ο «Τσάντας», η Μπέλλου, η Νίνου, ο Μπιθικώτσης και πολλοί άλλοι…

Το χριστουγεννιάτικο «Αλάτι της Γης» μέσα από ένα μουσικό προσκλητήριο σ’ αυτή την παλιά καλή γενιά, μας υπενθυμίζει ότι πάντοτε σε ώρες δύσκολες και μεταβατικές το λαϊκό τραγούδι υπήρξε για τους Έλληνες όχι απλώς μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης, αλλά είδος πρώτης ανάγκης, τροφή για το όνειρο και την ελπίδα, σημείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα.

Με μιαν επιλογή από τα πιο αγαπημένα κλασικά λαϊκά τραγούδια, το γιορταστικό «Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε χασάπικα και χασαποσέρβικα, ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, συρτά και μπάλους, τσιφτετέλια αλλά και βαλς και μάμπο!

Στην παρέα μας συμμετέχουν δυο εξαιρετικές λαϊκές κομπανίες:

Ο «Πυρήνας»: Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι-τραγούδι), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα-τραγούδι), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραπάσο), Σταυρούλα Μανωλοπούλου και Θοδωρής Μέρμηγκας (τραγούδι).

Με τα μέλη του «Πυρήνα» συμπράττει στο τραγούδι και η Ηρώ Σαΐα.

Η Κομπανία του Γιώργου Κουτουλάκη: Γιώργος Κουτουλάκης (μπουζούκι-τραγούδι), Φώτης Τσορανίδης (κιθάρα- τραγούδι), Σπύρος Νίκας (ακορντεόν), Νίκος Μήλας (βιολί), Γιώργος Γκίκας (κρουστά), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Μαίρη Δεναξά και Μαρία Δεικτά (τραγούδι).

Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα).

Το αποψινό «Αλάτι της Γης»  θα μεταδοθεί επίσης στις 22:00 και από το  Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία-oργάνωση παραγωγής: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Μοιράσου το άρθρο: