«Η Ένωση Κέντρου στην εξουσία» είναι το θέμα της εκπομπής «Ιστορικοί Περίπατοι», που μεταδίδεται την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 00:30 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1. 

Ο διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Χρήστος Χρηστίδης, ιστορικός, εξειδικευμένος στα τεκταινόμενα του φιλελεύθερου χώρου των δεκαετιών του 1950 και του 1960, μας ξεναγεί στα τοπόσημα των Αθηνών και μας μιλά για την άνοδο της Ένωσης Κέντρου στην εξουσία την περίοδο 1963 – 1965.

PERIPATOI

Η Ένωση Κέντρου, πολιτική απόγονος του βενιζελισμού κατά την ταραγμένη δεκαετία του 1960, ήταν ο πρώτος ενιαίος φιλελεύθερος σχηματισμός που πέτυχε μεταπολεμικά αυτοδύναμη άνοδο στην εξουσία. Έγινε τότε η φωνή μιας πρωτόγνωρης δυναμικής για την ελληνική κοινωνία, κεφαλαιοποιώντας πολιτικά τα δημοκρατικά αιτήματα της εποχής. Άντεξε στην κυβέρνηση λιγότερο από δύο χρόνια, καθώς ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές δυνάμεις που δρούσαν εξ αρχής εντός του νεότευκτου κόμματος.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

IMG-4201

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή στην επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και με «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Μοιράσου το άρθρο: