Ταξίδι στην άγνωστη άγονη γραμμή. Στις εσχατιές του Ιονίου. Στο Μαθράκι, στους Οθωνούς και στην Ερείκουσα. Σ’ αυτά που ονομάζονται Διαπόντια Νησιά μάς ξεναγεί το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ1 με την Ίνα Ταράντου, το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, στις 17:00.

Μικροσκοπικές στεριές σιωπής, στους τελευταίους ανέγγιχτους παράδεισους της χώρας. Μια μικρή παρέα νησιών που επιπλέει γαλήνια στα βόρεια της Κέρκυρας.

Πρώτος μας προορισμός, το μικρότερο νησί, το Μαθράκι. Αφήνουμε πίσω μας την Κέρκυρα με το φουσκωτό του Μάρκου, ξεκινάμε από τον Άγιο Στέφανο κι αφού κάνουμε μια μαγευτική παράκαμψη από το Πόρτο Τιμόνι, μια σχετικά άγνωστη πανέμορφη παραλία, βρισκόμαστε στο Μαθράκι.

Εκεί ο χρόνος έχει σταματήσει. Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού, πολλοί απ’ αυτούς μετανάστες που επέστρεψαν από τη Νέα Υόρκη πίσω στην πατρίδα τους, γνωρίζουν ότι έχουν όλα όσα μπορεί να χρειάζονται. Δηλαδή την απέραντη γαλάζια θάλασσα, τα υπέροχα λιβάδια, καθώς και τις αμμουδερές παραλίες που στολίζουν το νησί. Αλλά και τα υπέροχα τηγανόψωμα από τα χεράκια της κυρίας Μαγδαληνής!

Ιστορίες ανθρώπων που ζουν τη ζωή τους αλλιώς, με μνήμες, ελπίδες και όνειρα αφοπλιστικά απλά κι όμως τόσο πλήρη νοήματος και ουσίας.

Όπως το όνειρο του Σωτήρη, που δεν ήθελε παρά να αφήσει πίσω του την πολυάσχολη ζωή και να μπορεί απλώς να βλέπει τη θάλασσα και να ακούει τα κύματα, ζώντας στο υπέροχο σπίτι του, στην κορυφή ενός λόφου.

Το Μαθράκι μάς χάρισε στιγμές αυθεντικές και μας σύστησε ανθρώπους που απολαμβάνουν μια απλή καθημερινότητα. Το ταξίδι συνεχίζεται, με φουσκωτά και καΐκια, για μια Ζωή Αλλιώς, στους Οθωνούς και την Ερείκουσα.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

 Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

 

Μοιράσου το άρθρο: