Στην φιλόξενη Σκύρο μάς ταξιδεύει μέσα στο χειμώνα η εκπομπή «Η ζωή αλλιώς» με την Ίνα Ταράντου, που μεταδίδεται την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020, στις 16:50 στην ΕΡΤ1.

«Ποια είναι αυτή με την ομπρέλα μέσα στη βροχή; Τρελή είναι, τι κάνει;» Οι κάτοικοι της Σκύρου είναι αυθόρμητοι, αυθεντικοί, αξιαγάπητοι. «Τις δυσκολίες της ζωής να μην τις παίρνεις στα σοβαρά, κορίτσι μου».

Η ενέργεια της Σκύρου σε κάνει να δεις τη «Ζωή αλλιώς», να δώσεις άλλη διάσταση, πιο ανθρώπινη και συγχρόνως μεγαλύτερη από τον άνθρωπο, σε ό,τι σου συμβαίνει.

Η Σκύρος μας γέμισε εικόνες, γεύσεις, ήχους και ομορφιά. Πευκόφυτη και καταπράσινη από τη μια, πιο άγρια και βραχώδης από την άλλη. Στέκει καμαρωτή και ξεχωριστή στη μέση του Αιγαίου. Με μια χώρα-στολίδι, σαν περιδέραιο από κύβους σκαρφαλωμένη στην πλαγιά.

Ο Γιωργής μάς μίλησε για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου του, ο Μανώλης μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη και την αφοσίωσή του στα Σκυριανά αλογάκια, η κα Φρόσω μάς μαγείρεψε την περίφημη Σκυριανή αστακομακαρονάδα. Και από τα εκκλησάκια, τις ακροθαλασσιές και το επιβλητικό κάστρο της κορυφής, βρεθήκαμε σε ένα παραδοσιακό Σκυριανό σπίτι, μαζί με Γέρους, Κορέλες και εκκωφαντικά κουδούνια. Ήχος και θέαμα Σκυριανού Καρναβαλιού που προκαλεί δέος και αφυπνίζει τα άδυτα των ανθρώπων.

Όποια εποχή, όποια εμπειρία κι αν σε περιμένει σ’ αυτό το περήφανο νησί των Σποράδων, η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις… αλλιώς!

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

Μοντάζ επεισοδίου «Ν. Εύβοια»: Κώστας Χριστακόπουλος.

Μοντάζ επεισοδίου «Σκύρος»: Δημήτρης Μέρας.

«Η ζωή αλλιώς»

Προσωποκεντρικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ με την Ίνα Ταράντου.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».

Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.

Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.

Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.

Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Μοιράσου το άρθρο: