Στους Παξούς και στους Αντίπαξους μάς ξεναγεί το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ «Η ζωή αλλιώς» με την Ίνα Ταράντου, που μεταδίδεται το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, στις 17:00, στην ΕΡΤ1.

«Παξοί και Αντίπαξοι σε σμαραγδί και μπλε»

Η πρώτη εικόνα δεν αφήνει αμφιβολίες ότι αυτή η μικρή γωνιά του Ιονίου είναι μοναδική. Βαθύ πράσινο των δασών και σμαραγδένια νερά. Σπάνια και άγρια ομορφιά, επιβλητικοί βράχοι και σπηλιές. Παξοί και Αντίπαξοι, θα σε κάνουν να αγαπήσεις το Ιόνιο ακόμα περισσότερο. Βρεθήκαμε στον Γάιο, την πανέμορφη πρωτεύουσα των Παξών, κτισμένος γύρω από έναν κόλπο τον οποίο κλείνουν εντελώς τα νησάκια της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό φιόρδ ανάμεσά τους.

Με τον Μπεν πήγαμε μια μεγάλη βόλτα στα σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια. Και ως διά μαγείας, από μια βροχερή μέρα, βρεθήκαμε να κολυμπάμε κάτω από τον καυτό ήλιο στα κρυστάλλινα νερά των Αντίπαξων. Δεκατρία λεπτά με ταχύπλοο από τον Γάιο απέχουν οι Αντίπαξοι. Ένα μικροσκοπικό νησί τριών χιλιομέτρων με γαλάζια νερά, αμπελώνες που βγάζουν θαυμάσιο κρασί, δύο παραλίες. Τι παραπάνω είναι οι Αντίπαξοι; Μια φαντασίωση. Η ενσάρκωση ενός επίγειου παραδείσου. Με τη Βαλεντίνα μάθαμε πώς είναι να ζει κανείς στο Βουτούμι με τη λευκή άμμο και να έχει καθημερινά για ντεκόρ τα διάσημα κρυστάλλινα νερά. Και με τον πατέρα της, τον κύριο Διονύση, έναν από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους του νησιού, μαγειρέψαμε σουπιές κρασάτες. Όχι με τον συνηθισμένο τρόπο, αλλά με τον παραδοσιακό, σε φωτιά με ξύλα, για να πάρει το φαγητό το άρωμα από τον καπνό.

Πίσω στους Παξούς συναντήσαμε τον κύριο Κώστα. Μορφή του νησιού, πρώην φαροφύλακας, πάντα κεφάτος και αυτό που λέμε… η ψυχή της παρέας. Αλλά και τον Φώτη, που έπειτα από 40 χρόνια, άφησε τη ζωή στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στους Παξούς. Για να νιώσει για πρώτη φορά ότι είναι ευτυχισμένος.

Για το τέλος, περάσαμε ένα γεφυράκι. Ένα γεφυράκι μόνο για να βρεθούμε στο Μογγονήσι. Ένα νησάκι που είναι ενωμένο με τους Παξούς και είναι το σπίτι, η κατοικία, η ζωή ολόκληρη του κυρίου Βασίλη.

Πρόσωπα και ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι νιώθουν τυχεροί που έχουν την υγεία τους και που έχουν έναν ωραίο σκοπό: να διατηρήσουν ένα πανέμορφο νησί για τις επόμενες γενιές. Για να μπορούν και οι επόμενοι να ζήσουν μια «Ζωή Αλλιώς».

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

Μοιράσου το άρθρο: