Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, στις 13:00, η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» με τον Λάμπρο Λιάβα είναι αφιερωμένη στην ιστορία και την τέχνη του λαϊκού βιολιού στην Ήπειρο.

Στην εκπομπή παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά κομμάτια από το βιολιστικό ρεπερτόριο της ηπειρώτικης μουσικής, με σκοπό να αναδειχτούν το ξεχωριστό ύφος, οι ιδιαίτερες τεχνικές και τα διαφορετικά ηχοχρώματα που επικρατούσαν στις παραδοσιακές ορχήστρες πριν από την είσοδο και επικράτηση του λαϊκού κλαρίνου (που έγινε μόλις στα μέσα του 19ου αι. και τις αρχές του 20ού!).

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην αστική λαϊκή μουσική παράδοση της Ηπείρου στα Γιάννενα, το Ζαγόρι, την Πρέβεζα και την Άρτα, στην αυλή του Αλή-Πασά και στις επιρροές από την Πόλη και τα Βαλκάνια.

Κεντρικός καλεσμένος είναι ο Σωτήρης Κατσούρας, από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς στο ηπειρώτικο βιολί, που συνδυάζει τη βιωματική εμπειρία με την ακαδημαϊκή γνώση, την έρευνα και τη διδασκαλία.
Μαζί του ο κορυφαίος ηπειρώτης τραγουδιστής Γιάννης Παπακώστας, σε επιλεγμένα τραγούδια από την αστική παράδοση των Ιωαννίνων, θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση με τον Γιώργο Κίτσιο, επίκουρο καθηγητή εθνομουσικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην εκπομπή συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί: Νικόλας Παλαιολόγος (ταμπουράς), Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά), Νεκτάριος Σταματέλος (νέι), Λουκάς Μεταξάς (κοντραμπάσο) και Λεωνίδας Πότσης (βιολί).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας           

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Μοιράσου το άρθρο: