ΕΡΤ2 – Εντός Αττικής: «Βραυρώνα»

Από την εκπομπή «Εντός Αττικής», η οποία μας προτείνει -τι άλλο;- αποδράσεις εντός Αττικής. Οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το 11o επεισόδιο του Γ΄ Κύκλου, με τίτλο «Βραυρώνα», την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, στις 16:15.

Η Βραυρώνα, στις εξοχές της ανατολικής Αττικής, είναι ένας τόπος ξεχωριστός.

Υπάρχει ένας σημαντικός τόπος λατρείας της αρχαιότητας και ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την περιοχή των Μεσογείων.

Ο αρχαιολογικός χώρος με το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Τόσο κοντά από τα σπίτια μας και συνάμα τόσο μακριά, ό,τι χρειαζόμαστε δηλαδή για να αλλάξουμε παραστάσεις από τους φρενήρεις ρυθμούς που κινούμαστε. Η λατρεία της θεάς αντικατοπτρίζει την καθημερινή ζωή στην εξοχή.

ΕΡΤ2 – Εντός Αττικής: «Βραυρώνα»

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η επιλογή του σημείου ως τόπου λατρείας δεν έγινε τυχαία.

Και κάτι ακόμα που με πρώτη ματιά δεν είναι άμεσα αντιληπτό. Πλάι στα αρχαία, στη βορειοδυτική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου κυλά ο Ερασίνος ποταμός, ο σημαντικότερος στα Μεσόγεια, που πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές του Υμηττού.

Στο Δέλτα των εκβολών του ο κλειστός και ρηχός κόλπος, οι λόφοι που περιβάλλουν τον υγρότοπο που σχηματίζεται και οι γύρω καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την περιοχή των Μεσογείων, με ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα.

ΕΡΤ2 – Εντός Αττικής: «Βραυρώνα»

Αξίζει τον κόπο να ξυπνήσει κάποιος πολύ πρωί και να έρθει μέχρι τη Βραυρώνα. Τα χρώματα στο πρώτο φως είναι μοναδικά, ο ήλιος δίνει χρυσαφένιες και ασημένιες αποχρώσεις στη θάλασσα.

ΕΡΤ2 – Εντός Αττικής: «Βραυρώνα»

Και εκεί βλέπεις ερωδιούς, αργυροπελεκάνους, λευκοτσικνιάδες να πετούν και να προσθαλασσώνονται πλάι σε άλλα υδρόβια πτηνά, ενώ  συκοφάγοι, τσαλαπετεινοί, μπούφοι και κουκουβάγιες, χελιδόνια και ψευταηδόνια φωλιάζουν στα κλαδιά και τα φυλλώματα των δέντρων του υγροτόπου. Ένας μικρός παράδεισος στα ανατολικά της Αττικής. Δίπλα στο σπίτι μας με άλλα λόγια.

Παρουσίαση-σενάριο-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Μουσική: Λευτέρης Σαμψών.

Ηχοληψία-μίξη ήχου-μοντάζ: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή: View Studio.

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος