«Η Αυλή των Χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου παρουσιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Φεργάδη με τίτλο «Με αφορμή την Columbia», την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020 και ώρα 21:00, στην ΕΡΤ2. Το εξαιρετικό αυτό πόνημα του συγγραφέα και διευθυντικού στελέχους της μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας παρουσιάζει την ιστορία της βιομηχανίας και της δισκογραφίας στη χώρα μας.

Η μουσική… Η ιστορία της… Ένα μεγάλο κομμάτι της εγχώριας -και όχι μόνο- ιστορίας της μουσικής, είναι η ιστορία της δισκογραφίας, η ιστορία της Columbia.

 Άπειρες μικρές και καθημερινές στιγμές, άπειρες άγνωστες ιστορίες, χιλιάδες γεγονότα που συνέβησαν στα studio και το ιστορικό εργοστάσιο του Περισσού-Ριζούπολης, μικρά και μεγάλα πράγματα που βρίσκονται πίσω από τους δίσκους που λατρέψαμε, πίσω από τα cd που αγοράσαμε, πίσω από τα αγαπημένα τραγούδια που ακούμε.

Αυτή η σχολαστική και επίπονη εργασία έγινε πηγή έμπνευσης για τη μουσική παράσταση «Η Columbia παρουσιάζει…» σε κείμενα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.

«Με αφορμή την Columbia» λοιπόν, συνάχθηκε στη φιλόξενη αυλή μας, μια παρέα ανθρώπων, οι οποίοι αγαπούν και υποστηρίζουν με την εργασία τους τη μουσική δημιουργία του τόπου μας.

Ο εξαιρετικός Γιώργος Μονεμβασίτης, συγγραφέας-δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός της μουσικής, αναλύει τις αρετές του τρόπου γραφής του συγγραφέα, ενώ ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσάμπρας εμπλουτίζει τη συζήτησή μας με τις αστείρευτες γνώσεις του γύρω από το ελληνικό τραγούδι.

Ο Χρήστος Ασημακόπουλος -υπεύθυνος πωλήσεων και επικοινωνίας του Ogdoo Music Group, εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποδοχή και την επιτυχία αυτής της εκδόσης, εφόσον έζησε από κοντά μαζί με τον συγγραφέα, όλη τη διαδικασία δημιουργίας και ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

Ο Πέτρος Δραγουμάνος, μαθηματικός-στατιστικολόγος εκδόσεων της ελληνικής δισκογραφίας, επισημαίνει το κενό που ήρθε να καλύψει η σχολαστική αυτή εργασία με θέμα την ελληνική δισκογραφία.

Ο δημοσιογράφος Τάκης Σαράντης μιλάει από καρδιάς για τον αγαπημένο φίλο του, ο οποίος υπήρξε κατά κάποιον τρόπο «δάσκαλός» του στην τέχνη της ζωής.

Η ηθοποιός Μαρία Μαυροματάκη, η οποία επιμελήθηκε αυτή την πρωτότυπη εργασία, διαβάζει με μεγάλη εκφραστικότητα επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου.

Αγαπημένα τραγούδια, τα οποία ηχογραφήθηκαν στο στούντιο της Columbia, ερμηνεύουν η Λένα Αλκαίου, ο Θέμης Ανδρεάδης, ο Γιώργος Γερολυμάτος, η Κωνσταντίνα, η Άννα Μελίτη και ο Δημήτρης Τσινιδέλος. 

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Κωνσταντινίδης (πιάνο / ενορχηστρώσεις), Στέλιος Τζανετής (μπουζούκι), Κωνσταντίνος Ζέρβας (τύμπανα), Σπύρος Βλάχος (κιθάρα).

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας.

Μουσική σήματος: Στέφανος Κορκολής.

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου.

Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς.

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου.

Μοιράσου το άρθρο: