Τα «Στέκια προσφύγων και μεταναστών» είναι το θέμα της εκπομπής «Τα στέκια», που μεταδίδεται την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 20:00 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού

Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Η Αθήνα ως σύγχρονη πρωτεύουσα είναι ένα σταυροδρόμι διαφορετικών ιδεών και πολιτισμών. H κάμερα της εκπομπής συναντά όσους ζουν σ’ αυτήν την πόλη, ανεξαρτήτως εθνικότητας και καταγράφει μια σκληρή πραγματικότητα που, παρ’ όλη τη βαρβαρότητα της, αποπνέει τρυφερότητα και αγάπη. Συνάνθρωποί μας που βιώνουν κοινωνικό ή οικονομικό αποκλεισμό, στερημένοι από βασικά αγαθά και στοιχειώδεις υπηρεσίες, επιβιώνουν ποικιλοτρόπως στο «περιθώριο» της πόλης.

metanastes

Μόνο που πλέον το «περιθώριο» βρίσκεται αναπόφευκτα στο κέντρο και ο κόσμος διαρκώς αλλάζει. Και εμείς, αλλάζουμε μαζί του, αφήνοντας πίσω μας στερεοτυπικές εικόνες και επικοινωνιακά κλισέ του συρμού. Το θέμα του επεισοδίου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η λαχτάρα για τη ζωή.

metanastes (7)

Από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και από τον Καύκασο στην Αιθιοπία και στο Σουδάν, οι αποστάσεις είναι μερικά οικοδομικά τετράγωνα και μ’ ένα λεωφορείο της γραμμής στην πόλη της Αθήνας μπορείς πλέον να διασχίσεις τον πλανήτη Γη.
metanastes (6)

Ξενώνες, ιατρεία, αυτοδιαχειριζόμενα σχολεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας, στέκια αλληλεγγύης και συνάντησης αλλά και τα στέκια του καθημερινού πολιτισμού, μπακάλικα και κουρεία, εστιατόρια, ψιλικατζίδικα και τηλεφωνεία. O σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται πρόσφυγες που απειλείται η ζωή τους, μετανάστες, τόσο νόμιμα διαμένοντες στη χώρα όσο  και χωρίς χαρτιά αλλά και τα παιδιά των μεταναστών που έχουν μεγαλώσει ή γεννηθεί στην Ελλάδα, έχοντας τη συνδρομή Ελλήνων αλληλέγγυων.

Ένας  σκληρός και απάνθρωπος, αλλά εξίσου τρυφερός και  ανθρώπινος κόσμος. Ο κόσμος ο δικός μας.

metanastes (4)

Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Γιώργος Βελισσάριος.

Δημοσιογραφική έρευνα: Χρήστος Σαρρής, Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.

Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης.

Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης.

Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Σαρρής.

Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη.

Εκτέλεση παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Τριανταφυλλίδης.

metanastes (3)metanastes (1)metanastes (2)

Μοιράσου το άρθρο: