Μια συγκλονιστική δημοσιογραφική έρευνα της εκπομπής «Αληθινά σενάρια», παραγωγής 2012, που αναφέρεται στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, μεταδίδει η ΕΡΤ3 από το Αρχείο της, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 23:00.

Στις 22 Μαΐου του 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Πριν αρχίσει όμως η εκδήλωση, συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο εκατοντάδες παρακρατικοί και αστυνομικοί. Ο Λαμπράκης χτυπήθηκε με ρόπαλο στο κεφάλι, καθώς έμπαινε στην αίθουσα που θα μιλούσε, ενώ κατά την έξοδό του οι παρακρατικοί τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Υπέκυψε πέντε μέρες αργότερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν αποτέλεσμα τροχαίου δυστυχήματος. Η αποκάλυψη της δολοφονίας έγινε ύστερα από επίμονες προσπάθειες δημοσιογράφων και δικαστών.
Η δημοσιογραφική έρευνα του Νίκου Ασλανίδη καταγράφει νέες σημαντικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα για μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας, μια πολιτική δολοφονία που συγκλόνισε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.
Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του Λαμπράκη, Ρούλα Μπαταριά, ο γιος του Γρηγόρης Λαμπράκης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της αλήθειας, αρκετοί συναγωνιστές του Λαμπράκη, καθώς και άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα γεγονότα της εποχής.
Παρουσίαση-επιμέλεια: Νίκος Ασλανίδης.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος, Κώστας Κουμαρίδης.

Μοιράσου το άρθρο: