Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Ημέρα των νεκρών – Μια μεξικάνικη γιορτή» (Day of the dead – A Mexican celebration) από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Εκεί στην Αμερική» (In the Americas), παραγωγής PBS 2012-2015, μπορούν να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ3, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 στις 21:30.


Η σειρά ταξιδεύει τους θεατές σε τμήματα της Βραζιλίας ως επί το πλείστον άγνωστα στον έξω κόσμο, στα άγρια βουνά της δυτικής Αργεντινής, σε φεστιβάλ στην Κολομβία και στις συχνά άγνωστες Μεγάλες Λίμνες των Ηνωμένων Πολιτειών. Πλησιάζουμε τα ηφαίστεια στη Χαβάη, τη Χιλή και την Αλάσκα, και ανεβαίνουμε σε σχεδίες, σκάφη, άλογα και μοτοσικλέτες. Επισκεπτόμαστε λαούς που μπορούν να αντικαταστήσουν συνομιλία με σφυρίγματα, νησιώτες που μαγειρεύουν τα ίδια γεύματα για δέκα χιλιάδες χρόνια, και ποιμένες που ζουν σε υψόμετρο υπερβολικά υψηλό για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Συναντάμε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τους αφήνουμε να λένε τις ιστορίες τους, να μας δείξουν τα σπίτια τους και τη δουλειά τους και να μας διηγούνται πως έγιναν αυτοί που είναι.

Δείτε σήμερα: ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ – ΜΙΑ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ (DAY OF THE DEAD – A MEXICAN CELEBRATION)
Eπεισόδιο 1

Πολλές γηγενείς αμερικανικές φυλές πριν την κατάκτηση του Μεξικού γιόρταζαν μία μέρα κάθε χρόνο, όταν οι νεκροί πρόγονοί τους επέστρεφαν να τους επισκεφθούν: την Ημέρα των Νεκρών. Αυτό το αρχαίο έθιμο έχει πλέον παγιωθεί ως η σημαντικότερη γιορτή της Οαχάκα. Παρελάσεις, βωμοί και τεράστιοι τάφοι καλωσορίζουν τους νεκρούς. Το έθιμο έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Μεξικό και ακόμη και στο Λος Άντζελες και στο Τούσον.

Μοιράσου το άρθρο: