Αφιερωμένη στη γυναίκα πρόσφυγα είναι το μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής «EUROPE», που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 13.30.

Στη δίνη των θεμάτων που περιβάλλουν την προσφυγική κρίση λίγη προσοχή δίνεται στις γυναίκες που αναμφίβολα είναι τα πιο ευάλωτα θύματα και οι πιο τραγικές φιγούρες των συνεπειών που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Παράλληλα μεγάλος αριθμός γυναικών αντιμετωπίζει βία, όχι μόνο εξ’ αιτίας πολεμικών συγκρούσεων.

Πολλές δραπετεύουν από βιασμούς, αναγκαστικούς γάμους ή ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, ενώ και κατά τη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού της προσφυγιάς δέχονται επιθέσεις, ενώ καταγράφονται υψηλά επίπεδα βίας, με βιασμούς και εμπορία σεξ για να πληρώσουν λαθρέμπορους και σωματέμπορους.

Πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε προτάσεις αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη, σε αυτή την περίπτωση,κατάσταση των γυναικών ενώ και η Κομισιόν επεξεργάζεται οδικό χάρτη για επιτάχυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων των δύο φύλων.

Για τη γυναίκα πρόσφυγα – αιτούσα άσυλο μιλούν στην Εύα Μπούρα η βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Άννα Βαγενά, η ευρωβουλευτής (ΝΔ) Μαρία Σπυράκη και η Ελένη Πετράκη υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων και ενημέρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

  • Ο απόηχος της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.- Τουρκίας. Καλεσμένος της εκπομπής ο διευθυντής του Ινστιτούτου διεθνών σχέσεων της Παντείου Νίκος Φίλης.
  • Για το θέμα του προσφυγικού και κυρίως των απαιτήσεων της Τουρκίας για τη συμφωνία με την Ε.Ε. μίλησαν στη εκπομπή στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου από το ΔΗΣΥ και Τάκης Χατζηγεωργίου από το ΑΚΕΛ.
  • Πώς μπορεί να προφυλαχθεί κανείς από την κατάχρηση των προσωπικών του στοιχείων; Απάντα ο επικεφαλής του Ε.Κ. σε θέματα προστασίας δεδομένων Jan Philipp Albrecht.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Μοιράσου το άρθρο: