Τα πέντε τελευταία επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Εξερευνήσεις με τον Στιβ Μπάκσαλ» (Expedition with Steve Backshall), παραγωγής Αγγλίας 2019, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 στις 16:15.

Σειρά ντοκιμαντέρ 10 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2019.

Σ’ αυτή την περιπετειώδη σειρά ντοκιμαντέρ, ο πολυβραβευμένος παρουσιαστής, εξερευνητής και ειδικός σε θέματα της άγριας φύσης, Στιβ Μπάκσαλ, εξερευνά αχαρτογράφητες περιοχές, αναζητώντας να ανακαλύψει πρώτος τα μυστικά τους!

Σε δέκα μοναδικά ταξίδια, ο Στιβ σκαρφαλώνει σε απάτητες κορυφές, αποκαλύπτει ζωή που ήταν άγνωστη μέχρι τώρα στην επιστήμη, συναντά τους ντόπιους και «φωτίζει» σπηλιές που ήταν σκοτεινές για εκατομμύρια χρόνια.

Σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι στο άγνωστο έχει μαζί του μια κορυφαία ομάδα εξερευνητών, όπως τη διάσημη πολική εξερευνήτρια Σάρα Μακνέρ Λάντρι, τον ειδικό σπηλαιολόγο Ρόμπι Σμίτνερ και τον έμπειρο εξερευνητή και πρώην μέλος του Βασιλικού Ναυτικού, Άλντο Κέιν.

Με την πολύτιμη βοήθειά τους, ο Στιβ εξερευνά μερικά από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη και οδηγεί τους θεατές σ’ ένα αξέχαστο περιπετειώδες ταξίδι!

Παραγωγή: A True To Nature Limited Production for BBC/DAVE, UKTV.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 6ο: «Ομάν: Το φαράγγι της ερήμου»
(Oman – Desert Canyon)

Στην καρδιά της απόκρημνης οροσειράς Τζεμπέλ Ακντάρ του Ομάν, ο Στιβ ηγείται μιας αποστολής σ’ ένα ανεξερεύνητο φαράγγι.

Κάνει ραπέλ στον μεγαλύτερο γκρεμό της Αραβίας και διασχίζει αρχαίες κοιλάδες. Στην καυτή έρημο, ο Στιβ και η ομάδα του θα βαδίσουν εκεί όπου δεν έχει πατήσει πόδι ποτέ κανείς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 7ο: «Μπουτάν: Αφρισμένα νερά»
(Bhutan White Water)

Η ομάδα ξεκινά το ταξίδι της στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Αποστολή τους, να κατεβούν με καγιάκ τον τελευταίο ποταμό στο Μπουτάν, όπου δεν έχει κατεβεί κανείς έως τώρα, για έναν σοβαρό λόγο. Το ποτάμι περνά μέσα από το πιο απόκρημνο φαράγγι της χώρας. Η ομάδα θα πρέπει να κατεβεί με καγιάκ μια απόσταση 40 χιλιομέτρων, μέσα από στενά περάσματα, χωρίς να ξέρουν τι βρίσκεται μπροστά τους. Πρέπει να είναι έτοιμοι για εγκατάλειψη ανά πάσα στιγμή.

Πριν από το εγχείρημα, ο Στιβ και η ομάδα του πηγαίνουν στο τοπικό μοναστήρι για να ζητήσουν ευλογία για το ταξίδι τους. Κατά τη βουδιστική παράδοση, έτσι θ’ απομακρυνθούν οι κακόβουλοι δαίμονες και τα πνεύματα του ποταμού θα τους φυλάνε.

Το φαράγγι απαιτεί ακραίες ικανότητες στο καγιάκ. Το ποτάμι είναι ανελέητο και τους ρίχνει από το ένα ρεύμα στο άλλο. Οι μεγαλύτεροι φόβοι τους γίνονται πραγματικότητα όταν, σε μια τεράστια υδατόπτωση, ο Στιβ αποσπάται από το καγιάκ του, σέρνεται κάτω από το νερό και παλεύει για τη ζωή του. Η υπεύθυνη ασφαλείας Σαλ Μοντγκόμερι σπεύδει προς διάσωσή του και τον σώζει ρίχνοντάς του ένα σχοινί, δευτερόλεπτα πριν αυτός συρθεί κάτω από το νερό, για τελευταία ίσως φορά.

Στη συνέχεια, η ομάδα έχει να διανύσει άλλα 30 χιλιόμετρα σ’ αυτό το εντυπωσιακό φαράγγι, πριν ολοκληρώσει την αποστολή της.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 8ο: «Εξερεύνηση στον ποταμό-φάντασμα»
(Suriname – Ghost River)

Ο Στιβ και μια ομάδα από έμπειρους καγιάκερ και εξερευνητές ζούγκλας εξορμούν στην καρδιά του Σουρινάμ, που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες παρθένες ζούγκλες του πλανήτη. Διασχίζουν έναν ανώνυμο ποταμό που τους οδηγεί σ’ ένα απομονωμένο και απροσπέλαστο δάσος, το οποίο παραμένει απαράλλαχτο εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Αρχικά ταξιδεύουν σ’ ένα απόμερο χωριό, το Τζούμου, οι κάτοικοι του οποίου θεωρούν τα δάση ιερά, ενώ ο αρχηγός του χωριού δίνει στην ομάδα την άδεια να προχωρήσει με την εξερεύνηση.

Με τη βοήθεια ελικοπτέρου προσγειώνονται σ’ έναν άγνωστο ποταμό, που κρύβει απρόσμενους κινδύνους. Κωπηλατώντας μέσα στο άγνωστο, συναντούν έναν πελώριο καταρράκτη ύψους ογδόντα μέτρων. Χάρη στον Στιβ και την ομάδα του, ένα ακόμα φυσικό θαύμα αποκτά τη δική του θέση στον χάρτη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 9ο: «Φρούριο της ερήμου του Ομάν»
(Oman – Desert Fortress)

Ο Στιβ και η ομάδα του ταξιδεύουν στα απομακρυσμένα και αδιάβατα όρη Ντοφάρ στο Ομάν για να αποκαλύψουν τα μυστικά των πιο απομονωμένων σημείων της Νότιας Αραβικής Χερσονήσου.

Η ζωή στο Ντοφάρ είναι μια μάχη για επιβίωση. Η καρδιά αυτής της βραχώδους, άνυδρης ερήμου είναι το τελευταίο μέρος όπου θα περίμενε κανείς να βρει άγρια ζωή. Κι όμως, αυτός ο κόσμος, που έχει μείνει ανέγγιχτος από τον άνθρωπο, είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια για κάποια από τα πιο σπάνια και μοναδικά ζώα στη Γη, όπως η αραβική λεοπάρδαλη.

Ο Στιβ και μια ομάδα κορυφαίων αναρριχητών θα εξερευνήσουν ένα μοναδικό οικοσύστημα 200 μέτρα κάτω από το έδαφος και θα επιχειρήσουν να είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα ανεβούν στα πανύψηλα βράχια αυτού του φρουρίου της ερήμου με ελεύθερη αναρρίχηση.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 10ο (τελευταίο): «Βόρνεο: Η σκοτεινή σκιά»
(Borneo – Dark Shadow)

Στην καρδιά της χερσονήσου Σανγκουλιράνγκ, στο Βόρνεο της Ινδονησίας βρίσκεται μια σειρά από καρστικά ρήγματα: τρομεροί σχηματισμοί από ασβεστόλιθο με σκοτεινές καταβόθρες, υπόγεια σπήλαια και απότομες κορυφές. Αυτά τα ρήγματα αποτελούν έναν μοναδικό βιότοπο για νυχτερίδες, φίδια-δρομείς, σπάνια πτηνά και ενδημικά ασπόνδυλα. Το καρστικό ρήγμα Κουλάτ είναι το υψηλότερο και λιγότερο εξερευνημένο στο Σανγκουλιράνγκ. Άλλοτε ήταν απροσπέλαστο για τον έξω κόσμο. Πλέον, ένας νέος δρόμος για την αναζήτηση φοινικέλαιου το έχει μετατρέψει σε μια διήμερη διαδρομή στη ζούγκλα. Με την απειλή της αποψίλωσης των δασών και των λατομείων ασβεστόλιθου πιο κοντά από ποτέ, είναι πολύ σημαντικό να μελετηθούν αυτά τα σπήλαια και τα είδη που φιλοξενούν.

Οι ντόπιοι σ’ αυτά τα εδάφη ψάχνουν για σπηλιές όπου τα πουλιά γεννούν τα αυγά τους, για να τα μαζέψουν και να τα κάνουν σούπα. Γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και θα βοηθήσουν τον Στιβ και την ομάδα του να περιηγηθούν σ’ αυτά τα επικίνδυνα εδάφη, δείχνοντάς τους τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για εξερεύνηση. Ο ειδικός στα σπήλαια Πίντι Σέτιαβαν κατέβηκε σε μία απ’ αυτές τις καταβόθρες το 2004. Σε βάθος 200 μέτρων, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα περάσματα που παραμένουν αχαρτογράφητα. Ο Πίντι πιστεύει ότι αυτά τα περάσματα μπορεί να συνδέονται με άλλες καταβόθρες, δίνοντας στην ομάδα τη δυνατότητα να εξερευνήσει πολλούς απ’ αυτούς τους κόσμους που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Μοιράσου το άρθρο: