Το 12ο και 13ο  επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία αλλιώς» (Big History), παραγωγής ΗΠΑ 2013, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 στις 17:15.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ θα μεταδίδεται κάθε απόγευμα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις 17:15.

Από τους δημιουργούς του «The Universe» και του «Life After People», αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ δίνει μία επιστημονική εξήγηση σε ιστορικά γεγονότα, συνδέοντας κάποια εμβληματικά γεγονότα με την καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κληρονομιά των Τιτάνων που κουβαλάμε καθημερινά στις τσέπες μας, κάθε φορά που κάνουμε μια τηλεφωνική κλήση από το κινητό μας. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση, συνδεόμαστε με τη Μεγάλη Έκρηξη όπου δημιουργήθηκε το ταντάλιο, ένα σπάνιο και μυστηριώδες χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα. Χωρίς ταντάλιο, τα τηλέφωνα θα ήταν 12 φορές μεγαλύτερα!

Άλλα θέματα που προσεγγίζονται αφορούν στον Κώδικα Ζωής, το γνωστό μας DNA, αλλά και σε κάθε είδους κώδικα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των μηχανών της σύγχρονης εποχής, αφορούν στο ασήμι και στον χρυσό και στον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Αγαθά που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο Ήλιος και το Νερό, εξετάζονται και αυτά μέσα από το πρίσμα της επιστήμης για να ανακαλύψουμε πόσο σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει στο πέρασμα των αιώνων.

Αφήγηση: Μπράιαν Κράνστον.

Επεισόδιο 12ο: «Καταστροφικοί μετεωρίτες»

Οι επιθέσεις από το Διάστημα δημιούργησαν τον πλανήτη μας και ό,τι υπάρχει πάνω σ’ αυτόν. Σαν διαστημικά φορτία προμηθειών, έφεραν νερό, μέταλλα και μπορεί ακόμα και τη ζωή. Έφτιαξαν το φεγγάρι μας και χάραξαν τη μορφολογία του πλανήτη μας. Με τον ίδιο τρόπο που δημιούργησαν όλα όσα ξέρουμε, μπορούν να τα πάρουν όλα με μια ξαφνική καταστροφική σύγκρουση.


Επεισόδιο 13ο: «Αποκωδικοποίηση»

Οι μυστικοί κώδικες ορίζουν τον κόσμο. Ο κώδικας της ζωής, το DNA, είναι το λειτουργικό σύστημα όλων των οργανισμών, ο οποίος πυροδότησε τη νοήμων ζωή πλασμάτων σαν εμάς, και τελικά δημιουργήσαμε και εμείς οι ίδιοι κώδικες- τη γλώσσα, η οποία μας επιτρέπει να μιλήσουμε και μέσω του αλφάβητου να γράψουμε. Δημιουργήσαμε έναν ολόκληρο ψηφιακό κόσμο βασισμένο στον δυαδικό κώδικα, η κινητήρια δύναμη των μηχανών της σύγχρονης εποχής. Μπορεί οι κώδικες να ορίζουν μέχρι και το σύμπαν;

Μοιράσου το άρθρο: