Το δέκατο και ενδέκατο  επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία αλλιώς» (Big History), παραγωγής ΗΠΑ 2013, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 στις 17:15.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ θα μεταδίδεται κάθε απόγευμα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις 17:15.

Από τους δημιουργούς του «The Universe» και του «Life After People», αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ δίνει μία επιστημονική εξήγηση σε ιστορικά γεγονότα, συνδέοντας κάποια εμβληματικά γεγονότα με την καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κληρονομιά των Τιτάνων που κουβαλάμε καθημερινά στις τσέπες μας, κάθε φορά που κάνουμε μια τηλεφωνική κλήση από το κινητό μας. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση, συνδεόμαστε με τη Μεγάλη Έκρηξη όπου δημιουργήθηκε το ταντάλιο, ένα σπάνιο και μυστηριώδες χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα. Χωρίς ταντάλιο, τα τηλέφωνα θα ήταν 12 φορές μεγαλύτερα!

Άλλα θέματα που προσεγγίζονται αφορούν στον Κώδικα Ζωής, το γνωστό μας DNA, αλλά και σε κάθε είδους κώδικα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των μηχανών της σύγχρονης εποχής, αφορούν στο ασήμι και στον χρυσό και στον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας. Αγαθά που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο Ήλιος και το Νερό, εξετάζονται και αυτά μέσα από το πρίσμα της επιστήμης για να ανακαλύψουμε πόσο σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει στο πέρασμα των αιώνων.

Αφήγηση: Μπράιαν Κράνστον.

 Επεισόδιο 10ο: «Αψηφώντας τη βαρύτητα»

Για να πετάξουμε δεν χρειαζόμαστε μόνο φτερά. Θέλουμε τον σωστό αέρα, τα κατάλληλα υλικά που δημιουργήθηκαν μέσα στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων και κοσμικές δυνάμεις ιδανικές για εμάς, ώστε να απογειωθούμε από το έδαφος χωρίς να χαθούμε στο Διάστημα. Το επεισόδιο αυτό αποκαλύπτει πώς ο πλανήτης Γη είναι ο ιδανικός πλανήτης για να πετάς.

 Επεισόδιο 11ο: «Μια χρονομηχανή στο τσεπάκι μας»

Πώς το κινητό που έχετε στην τσέπη σας συνδέεται με τη Μεγάλη Έκρηξη, την εξέλιξη της ανθρώπινης μνήμης ακόμα και με την τραγωδία του Τιτανικού; Το ντοκιμαντέρ αυτό αποκαλύπτει πώς οι κοσμικές δυνάμεις συνωμότησαν για να μας προμηθεύσουν μ’ ένα επαναστατικό εργαλείο. Από το περιστρεφόμενο καντράν μέχρι τον τρόπο που γράφουμε τους τηλεφωνικούς αριθμούς, και την επιστήμη που κρύβεται πίσω από κινητό τηλέφωνο.

Μοιράσου το άρθρο: