Το τέταρτο και το πέμπτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία αλλιώς» (Big History), παραγωγής ΗΠΑ 2013, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 στις 17:15.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ θα μεταδίδεται κάθε απόγευμα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις 17:15.

Από τους δημιουργούς του «The Universe» και του «Life After People», αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ δίνει μία επιστημονική εξήγηση σε ιστορικά γεγονότα, συνδέοντας κάποια εμβληματικά γεγονότα με την καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κληρονομιά των Τιτάνων που κουβαλάμε καθημερινά στις τσέπες μας, κάθε φορά που κάνουμε μια τηλεφωνική κλήση από το κινητό μας. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση, συνδεόμαστε με τη Μεγάλη Έκρηξη όπου δημιουργήθηκε το ταντάλιο, ένα σπάνιο και μυστηριώδες χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα. Χωρίς ταντάλιο, τα τηλέφωνα θα ήταν 12 φορές μεγαλύτερα!

Άλλα θέματα που προσεγγίζονται αφορούν στον Κώδικα Ζωής, το γνωστό μας DNA, αλλά και σε κάθε είδους κώδικα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των μηχανών της σύγχρονης εποχής, αφορούν στο ασήμι και στον χρυσό και στον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας. Αγαθά που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο Ήλιος και το Νερό, εξετάζονται και αυτά μέσα από το πρίσμα της επιστήμης για να ανακαλύψουμε πόσο σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει στο πέρασμα των αιώνων.

Αφήγηση: Μπράιαν Κράνστον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 26 Μαΐου 2020, στις 17:15
Επεισόδιο 4ο: «Το ψύχος»

Το επεισόδιο αυτό αποκαλύπτει πώς το ψύχος έχει τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους βάρβαρους, να γίνει το έναυσμα για τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο και να δημιουργήσει την έννοια της φυλής. Έπειτα από τις υψηλές θερμοκρασίες της Μεγάλης Έκρηξης, το ψύχος είναι αυτό που δημιουργεί το σύμπαν και τον πλανήτη μας όπως τον ξέρουμε.

Στη Γη για χιλιάδες χρόνια, το ψύχος ελέγχει τη μοίρα των ειδών, εξελίσσοντας το σώμα, το δέρμα ακόμα και τα μέταλλα με τα οποία δίνουμε πολέμους. Όταν επιτέλους πήραμε τον έλεγχό του, μάθαμε να κυριαρχούμε στον πλανήτη.

Επεισόδιο 5ο: «Γιγαντιαίες κατασκευές»

Από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας μέχρι τον σημερινό ουρανοξύστη, οι άνθρωποι κατασκευάζουν τεράστια οικοδομήματα εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια. Γιατί όμως; Πώς η βιολογία και τα ανθρώπινα συναισθήματα επηρεάζουν την επιθυμία μας για γιγαντιαίες κατασκευές; Γιατί οι πρώτες γιγαντιαίες κατασκευές μοιάζουν πάντα σαν πυραμίδες; Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την επιθυμία να φτάσουν ψηλά και πώς οι γιγαντιαίες κατασκευές της Γης αντηχούν τον οικουμενικό νόμο που έχει εντυπωθεί σε κάθε δομή του σύμπαντος;

Μοιράσου το άρθρο: