Τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας εκπληκτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία αλλιώς» (Big History), παραγωγής ΗΠΑ 2013, που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 στις 17:15, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν –σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ θα μεταδίδεται κάθε απόγευμα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις 17:15.

Από τους δημιουργούς του «The Universe» και του «Life After People», αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ δίνει μία επιστημονική εξήγηση σε ιστορικά γεγονότα, συνδέοντας κάποια εμβληματικά γεγονότα με την καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κληρονομιά των Τιτάνων που κουβαλάμε καθημερινά στις τσέπες μας, κάθε φορά που κάνουμε μια τηλεφωνική κλήση από το κινητό μας. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση, συνδεόμαστε με τη Μεγάλη Έκρηξη όπου δημιουργήθηκε το ταντάλιο, ένα σπάνιο και μυστηριώδες χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα. Χωρίς ταντάλιο, τα τηλέφωνα θα ήταν 12 φορές μεγαλύτερα!

Άλλα θέματα που προσεγγίζονται αφορούν στον Κώδικα Ζωής, το γνωστό μας DNA, αλλά και σε κάθε είδους κώδικα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των μηχανών της σύγχρονης εποχής, αφορούν στο ασήμι και στον χρυσό και στον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας. Αγαθά που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο Ήλιος και το Νερό, εξετάζονται και αυτά μέσα από το πρίσμα της επιστήμης για να ανακαλύψουμε πόσο σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει στο πέρασμα των αιώνων.

Αφήγηση: Μπράιαν Κράνστον.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, στις 17:15
Επεισόδιο 1ο: «Η δύναμη του αλατιού»

Όλοι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αέρα, τροφή και νερό. Το ίδιο ισχύει και για το αλάτι. Το αλάτι, που ο καθένας έχει στο τραπέζι του, κρατάει το κλειδί στην αποκάλυψη της ανείπωτης ιστορίας του πλανήτη και του κόσμου. Το ντοκιμαντέρ θα αποκαλύψει πώς ένα απλό μόριο έθεσε τα θεμέλια για τον πολιτισμό μας, άρχισε πολέμους, έχτισε μνημεία όπως το Σινικό Τείχος και έδωσε έναυσμα για επαναστάσεις από την Ινδία ώς τη Γαλλία. Μέχρι και οι σκέψεις μας είναι από αλάτι.

 Επεισόδιο 2ο: «Ο πυρετός του χρυσού»

Σ’ αυτό το επεισόδιο ερευνούμε τον λόγο που η ανθρωπότητα τρελαίνεται για τον χρυσό. Οι ανακαλύψεις λένε ότι είμαστε προγραμματισμένοι για να τον επιζητούμε και το μικροσκόπιο μάς δείχνει γιατί γυαλίζει.

Ανακαλύπτουμε τι κρύβεται πίσω από το μέταλλο που οδήγησε τους ανθρώπους να διανύσουν ωκεανούς και ηπείρους. Τον διαφορετικό τρόπο χρήσης του σε κάθε ημισφαίριο και τη σύγκρουση των πολιτισμών.

Μοιράσου το άρθρο: