Η ζωή της Ιρλανδης χορεύτριας Λόλα Μοντές, της γυναίκας που αναστάτωσε την Ευρώπη του 19ου αιώνα, καταγράφεται από το ντοκιμαντέρ «Η ιστορία μιας ερωμένης» (Lola Montez – A mistress’ tale), παραγωγής 2017-2018, που μεταδίδεται την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 στις 23:30 από την ΕΡΤ3. 

Το δραματοποιημένο αυτό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στη ζωή της Λόλα Μοντές, που πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών, για την ατομικότητα και την αποδοχή της γυναικείας εξουσίας τον 19ο αιώνα, μια εποχή όπου δεν χωρούσαν ελεύθερες και ανεξάρτητες γυναίκες. «Μια γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της, που έδειξε ότι μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς να υπακούει στους κανόνες», όπως την περιέγραψε ο Μπρους Σέιμουρ.

Η Λόλα Μοντές, ή αλλιώς κόμισσα Μαρία φον Λάνσμπεργκ, ή Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, είχε πολλά ονόματα, αλλά τι την έκανε τόσο ξεχωριστή και ελκυστική σχεδόν σε όλους τους ανύπαντρους άνδρες της εποχής της; Ήταν η πρώτη γυναίκα σταρ και ο τρόπος ζωής της ήταν τόσο σκανδαλώδης που όχι μόνο αποτελούσε μόνιμη απειλή στους κανόνες και κανονισμούς της αυστηρής κοινωνίας, αλλά ξεκίνησε μόνη της επανάσταση στο ελεύθερο κράτος της Βαυαρίας και έγινε η αιτία να παραιτηθεί από τον θρόνο ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α’.

Μοιράσου το άρθρο: