Το όγδοο και τελευταίο επεισόδιο της ιστορικής δραματικής σειράς «Η Μεγάλη Σύγκρουση» (Krieg der Träume 1918-1939 / Clash of Futures),  συμπαραγωγής Γερμανίας-Αυστρίας-Γαλλίας-Λουξεμβούργου 2018, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ3, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 στις 22:00.

Γενική υπόθεση: 11 Νοεμβρίου 1918. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφτασε, επιτέλους, στο τέλος του. Είναι το ξεκίνημα μιας καινούργιας εποχής. Παρά τον θρήνο για τα εκατομμύρια των θυμάτων, την απογοήτευση και τους φόβους, καινούργια όνειρα κι ελπίδες, αλλά και καινούργια πάθη και μίση κυριεύουν τους ανθρώπους.
Η σειρά, που θα ολοκληρωθεί σε οκτώ ωριαία επεισόδια, παρακολουθεί τις δραματικές δεκαετίες του ’20 και του ’30, μέσα από τη μοίρα ιδιαίτερων ανθρώπων, όλων των φύλων και ηλικιών, από χώρες της Ευρώπης, όπως εξιστορούνται στα ημερολόγια και στην αλληλογραφία τους.
 
Eπεισόδιο 8ο (τελευταίο): «Πόλεμος»

Τον Μάρτιο 1938 γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Αυστρία.

Στις 9 Νοεμβρίου οι ναζί καταστρέφουν εβραϊκά καταστήματα τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», καίνε συναγωγές και δολοφονούν εκατοντάδες κόσμο.

Τον Μάρτιο 1939 τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Τσεχοσλοβακία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεϊν ανακοινώνει τη λήξη της Πολιτικής Κατευνασμού.

Ενώ η Πολωνία εξασφαλίζει την υποστήριξη της Αγγλίας και της Γαλλίας, η Γερμανία κλείνει Σύμφωνο Μη Επίθεσης με τη Σοβιετική Ένωση. Η γερμανική επίθεση στην Πολωνία πραγματοποιείται την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίζει.

Για την Έντιτ Βέλσπαχερ η «προσάρτηση» της Αυστρίας αποτελεί σοκ. Ο Εβραίος σύντροφός της Μαξ, από τον οποίο περιμένει παιδί, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Παρακαλεί τον εθνικοσοσιαλιστή εραστή της να της κάνει παράνομη έκτρωση. Μετά, η Έντιτ βλέπει μόνο μία λύση: τη φυγή.

Η Γιούνιτι Μίτφορντ επιστρέφει στην Αγγλία, όπου διαφημίζει την υποτιθέμενη πολιτική ειρήνης του Χίτλερ. Προσπαθεί να κλείσει συμμαχία μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας. Τελικά, συνειδητοποιεί ότι ο Χίτλερ θέλει τον πόλεμο πάση θυσία.

Σκηνοθεσία: Jan Peter, Frédéric Goupil
Παίζουν: Bernt Hahn, Wenzel Banneyer, Hüseyin Michael Cirpici, Michalina Olszanska

Μοιράσου το άρθρο: