Ντοκιμαντέρ: "Καλάβρυτα Άνθρωποι και σκιές"

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2014, «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές» προβάλλει η ΕΡΤ2 την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 23:00. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2014) και στη συνέχεια το Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Αιγαίου (Σεπτέμβριος 2014). Παράλληλα, προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία τόσο στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Λος Άντζελες) όσο και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ντοκιμαντέρ: "Καλάβρυτα Άνθρωποι και σκιές"
Ντοκιμαντέρ: «Καλάβρυτα Άνθρωποι και σκιές»

Υπόθεση: Καλάβρυτα. 13 Δεκεμβρίου 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρόνων και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Όσα τους είχαν απομείνει ζωντανά. Σε κρανίου τόπο. Οι μανάδες, ζωντανές-νεκρές, μεγάλωσαν τα παιδιά. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο: Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δεν σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς;

Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό-πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 72 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

info

  • Σκηνοθεσία-έρευνα-σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar
  • Ηχοληψία: Γιώργος Πόταγας
  • Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου
  • Οργάνωση παραγωγής: Αποστολία Παπαϊωάννου
  • Διάρκεια: 112΄
Καλάβρυτα Άνθρωποι και σκιές-1
Ντοκιμαντέρ: «Καλάβρυτα Άνθρωποι και σκιές»

Μοιράσου το άρθρο: